GA SHOPPEN BIJ DE INDIANEN ZELF

shopnative

Waar kun je het beste originele indianen artikelen kopen?

Je kunt het beste kopen bij en van de indianen zelf, zo weet je zeker dat je een authentiek en origineel item koopt. In veel winkels worden zogenaamde indianen artikelen verkocht die niet door de indianen zelf gemaakt zijn maar bijvoorbeeld gemaakt in China of Indië, de indianen worden hier op geen enkele manier voor gecompenseerd helaas. Voordat je iets koopt is het ook belangrijk om te weten of de indiaanse handwerker of kunstenaar eerlijk wordt betaald voor zijn/haar werk.

Je kunt daarom het beste gaan winkelen bij bijvoorbeeld:

 • een powwow
 • op een reservaat
 • een Trading Post
 • overige winkels/bedrijven

Bij een powwow

Een powwow is een ontmoetingsbijeenkomst van Noord Amerikaanse indianen om feest te vieren waarbij ze dansen, zingen, muziek maken, eten, drinken en handwerk kopen of verkopen. Het doel van een powwow is om de tradities van de stam te eren, nieuwe vrienden te maken en oude vriendschappen nieuw leven in te blazen.

Op een powwow vind je daarnaast ook diverse kraampjes met origineel handwerk en kunstwerk die door de indianen zelf zijn gemaakt, dit is de beste plek om je inkopen te doen!

Door direct te kopen van de maker zelf weet je ook dat het authentiek is en dat al het geld bij hun zelf terecht komt, er zit geen winkel of iemand anders tussen die ook nog wat geld wil verdienen. Met jouw aankoop steun je dus direct de indianen zelf, hoe mooi is dat!

Lees op onze webpagina ook meer over een powwow: Ga naar een powwow – Stichting Nanai

Op een reservaat

Vaak kun je op reservaten ook winkels vinden die originele handgemaakte indiaanse artikelen verkopen. In veel gevallen verkopen ze daar hand- en/of kunstwerk van iemand die op het reservaat woont en weten vaak ook meer te vertellen over de producten. Ook komt het voor dat indiaanse hand- en kunstwerkers zelf een eigen winkel hebben op het reservaat en dat is natuurlijk het allerleukste om daar te gaan winkelen.

Het beste wat je kunt doen is om vooraf via internet uit te zoeken wat voor winkels er zijn op dat desbetreffende reservaat. De meeste reservaten hebben tegenwoordig een website met daarop alle informatie over hun reservaat.

Wat we ook regelmatig tegenkomen is dat een tankstation op het reservaat indiaanse artikelen verkoopt. En nog een voordeel is dat tanken op een reservaat veel goedkoper is, dus het is zeker de moeite waard om eens te stoppen bij een tankstation op een reservaat.

Lees op onze webpagina ook meer over een reservaat bezoeken: Bezoek een indianenreservaat – Stichting Nanai

Bij een Trading Post

Letterlijk vertaald betekent het handelspost; een plek waar handel wordt gedreven.

Jarenlang waren handelsposten een belangrijk onderdeel van het indiaanse leven, bij deze handelsposten konden ze hun handelswaar; zoals bijvoorbeeld geweven tapijten/sieraden/manden/wol/etc. ruilen voor voedsel of andere benodigdheden. Vaak dienden de handelsposten ook als bank of werden gebruikt als sociale ontmoetingsplaatsen.

Tegenwoordig zijn de meeste handelsposten vervangen door supermarkten of grote ketens, maar er zijn nog een paar handelsposten die nog steeds dienstdoen als een traditionele handelspost. Zoals bijvoorbeeld in het zuidwesten van Amerika, daar is de Hubbell Trading post (nabij Ganado, in het noodoosten van Arizona) een van de oudste nog in werking zijnde handelspost die er nog is, het is ook een nationale historische plek. Neem eens een kijkje op hun website: Hubbell Trading Post National Historic Site (U.S. National Park Service) (nps.gov)

Lees ook eens dit interessante artikel over de laatste nog bestaande handelsposten in het Noorden van Arizona: The Last Trading Posts | Arizona Highways

Onderweg tijdens je reis zul je vaak winkels tegenkomen met de naam Tradingpost erin verwerkt en het is zeker een aanrader om hier eens te gaan kijken. Ze verkopen daar vaak ook originele handgemaakte artikelen die door de indianen zelf zijn gemaakt, maar let wel goed op dat het geen goedkope artikelen zijn die niet door de indianen zelf zijn gemaakt, dat kom je helaas ook vaak tegen.

Bij overige winkels of andere bedrijven

Naast een reservaat, powwow of tradingpost zijn er ook winkels of bedrijven waar ze authentieke indianen artikelen verkopen, denk bijvoorbeeld aan galeries, musea, culturele centrums, restaurants, spirituele winkels, souvenirs winkels, etc. Hierbij is het wel belangrijk om goed na te gaan of deze items authentiek zijn en of de indiaanse handwerkers en kunstenaars eerlijk betaald worden voor hun werk.

Hoe kan ik zien dat het een authentiek indiaans item is?

Vaak als je al bij een powwow of reservaat bent geweest wordt het wat makkelijker om te herkennen dat het om originele handgemaakte indianen artikelen gaat maar het blijft erg lastig want sommige artikelen worden heel goed nagemaakt helaas. Voordat je iets koopt is het ook belangrijk om te weten of de indiaanse handwerker of kunstenaar eerlijk wordt betaald voor zijn/haar werk.

Hierbij wat tips waar je op kunt letten :

 • kijk of er een (echtheid) certificaat bij zit en wie de maker is
 • kijk of het gemaakt is van natuurlijke materialen zoals bot, leer, hertenhoorn, pees, paardenhaar, schelpen, etc.
 • doe een prijs-kwaliteit vergelijking, als het te goedkoop is moet je je afvragen of het wel authentiek is en of handgemaakt
 • is er sprake van massa productie? Zie je tientallen identieke items zonder enige verschillen, dan kun je er wel vanuit gaan dat het niet handgemaakt is
 • doe navraag bij een medewerker/eigenaar of ze contact hebben met de indiaanse hand- of kunstwerker en vraag of ze je wat meer kunnen vertellen over de items
 • check of de eigenaar indiaans is (kan via internet of vragen aan een medewerker)
 • Luister naar je onderbuik gevoel, als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat ook vaak zo!

Ben je op zoek naar authentieke indiaanse artikelen die je in Nederland kunt kopen en waarmee je ook de indianen direct steunt, kijk dan eens op de website van BearClaw Native arts & crafts (www.bearclawnativearts.nl). Zij zijn al sinds 2002 gespecialiseerd in de in- en verkoop van originele indianen artikelen die ze zelf importeren.

Waarom is het belangrijk om originele indiaanse artikelen te kopen?

De indiaanse cultuur, taal en tradities worden al decennialang onderdrukt in Amerika en Canada. Europese kolonisten ontnamen in de 16e eeuw het land van de indianen, plaatsten hen in reservaten, ontnamen hen hun kinderen en stuurden hen naar kostscholen, verboden hun cultuur, taal en tradities, en hebben letterlijk geprobeerd de indianen uit te roeien. Deze trauma’s blijven diepgeworteld in hun cultuur, en velen ervaren nog dagelijks de gevolgen van dit tragische verleden. Tot op heden worden indianen nog steeds ongelijk behandeld in vergelijking met andere bewoners van Noord-Amerika, waarbij ze te maken hebben met discriminatie, gebrek aan basisvoorzieningen zoals stromend water en elektriciteit op reservaten, slechte gezondheidszorg en onderwijs, enzovoort.

Voor de Noord-Amerikaanse indianen is het zo pijnlijk omdat het gebruik van hun cultuur door anderen, zonder hun toestemming of erkenning, een voortzetting is van de historische onderdrukking die zij hebben ervaren. Het herinnert hen aan de eeuwenlange marginalisatie, onrechtvaardigheid en pogingen tot culturele uitwissing die zij hebben doorstaan. Het voelt als een herhaling van het verleden, waarbij hun cultuur opnieuw wordt afgenomen zonder enige vorm van respect of waardering. Dit veroorzaakt diepe emotionele pijn en frustratie bij de Noord-Amerikaanse indianen, omdat het hun identiteit en erfgoed ondermijnt.

Voor de indianen ligt het dus heel erg gevoelig dat hun authentieke items worden nagemaakt en verkocht door niet indiaanse personen die op deze manier geld verdienen aan hun cultuur en waarvoor de indianen zelf niks terugkrijgen. Ze voelen het dat hun cultuur weer opnieuw wordt afgepakt van ze en dat is erg pijnlijk.

Wij van de stichting NANAI vinden het belangrijk om mensen hierover te informeren en zien het als onze taak om de indianen een stem te geven en voor hun belang op te komen.

Door bijvoorbeeld te kopen bij en van de indianen zelf maak je al het verschil!

“Maak het tot jouw missie om ervoor te zorgen dat jij de echte deal krijgt en de indiaanse kunstenaar een goede deal”

quillwork

Ontdek de rijke cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika met Tioga Tours

Wil je de authentieke cultuur van de inheemse volkeren van Noord-Amerika ervaren? Tioga Tours in Zwolle is dé specialist in reizen naar Amerika en Canada. Met hun uitgebreide kennis en persoonlijke ervaring, stellen ze een reis samen die perfect aansluit bij jouw wensen.

Waarom kiezen voor Tioga Tours?

 • Maatwerk reizen: Onze deskundige reisadviseurs luisteren naar jouw wensen en stellen een unieke reisroute samen die je de diepgaande en authentieke ervaring biedt waar je naar op zoek bent.
 • Eigen ervaring: Onze reisexperts hebben zelf de culturele rijkdommen van de inheemse gemeenschappen bezocht en kunnen je daardoor uit eigen ervaring de beste tips en adviezen geven.
 • Inspirerende routes: Laat je inspireren door onze zorgvuldig samengestelde routevoorbeelden, speciaal ontworpen om je mee te nemen naar de meest indrukwekkende inheemse locaties.

Neem vrijblijvend contact op

Of je nu een powwow wilt bijwonen, inheemse musea wilt bezoeken of wilt genieten van de rijke cultuur van de oorspronkelijke bewoners, Tioga Tours maakt het mogelijk. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat en ontdek hoe we jouw droomreis naar Noord-Amerika werkelijkheid kunnen maken.

Bezoek onze website of kom langs in ons kantoor in Zwolle. Samen zorgen we voor een onvergetelijke reiservaring, waarin je de fascinerende cultuur van de inheemse volkeren van Amerika en Canada leert kennen.

Met Tioga Tours ontdek je meer dan alleen de bestemming; je ontdekt de ziel van Noord-Amerika.