ONS TEAM

Suzanne Nieuwland
Voorzitter
suzanne@nanai.nl

Even voorstellen…mijn naam is Suzanne Nieuwland, ik ben 48 jaar en ik woon samen met John, de hond Ferry en kat Tom in Steenbergen NB.

Sinds 2002 ben ik eigenaar van de webshop BearClaw Native Arts & Crafts. Hiervoor reis ik regelmatig naar reservaten en powwows in Ontario, Canada, om de mooiste originele indiaanse kunst en handwerken in te kopen.

Mijn passie voor de indiaanse cultuur begon al op mijn 16e, toen ik vaak mijn familie in Canada bezocht. Mijn tante Chris nam me destijds mee naar een Trading post op het Six Nations-reservaat, waar ik urenlang rondkeek en unieke items kocht om mee terug naar Nederland te nemen. Wat begon als een interesse, groeide uit tot een gepassioneerde hobby. Uiteindelijk ben ik, naast mijn fulltimebaan als financieel adviseur, begonnen met de verkoop van authentieke indiaanse artikelen.

Ik koop alle producten rechtstreeks van de makers. Hiermee wil ik niet alleen hun prachtige kunst promoten, maar hen ook stimuleren hun traditionele handwerk voort te zetten. Veel indiaanse gemeenschappen leven onder moeilijke omstandigheden, en het is mijn doel om hen door middel van eerlijke handel en directe steun te helpen.

In 2016 besloot ik mijn betrokkenheid verder uit te breiden en bood ik mijn hulp aan bij de Stichting NANAI. Omdat ik graag evenementen organiseer, hielp ik mee met de planning van de NANAI Dag op 16 oktober 2016. Dit bleek het begin van een mooie samenwerking. In januari 2018 werd ik gevraagd toe te treden tot het bestuur, en sindsdien ben ik met trots voorzitter van NANAI.

Mijn doel is om de indiaanse cultuur en tradities onder de aandacht te brengen en te ondersteunen waar mogelijk. Ik kijk ernaar uit om deze missie samen met de NANAI voort te zetten.

Barbara Geelen
Secretaris
barbara@nanai.nl

Even voorstellen…..mijn naam is Barbara Geelen, ik ben 72 jaar, en ik woon sinds ruim 3 jaar in Bennekom, in de buurt van mijn kleinkinderen. Oorspronkelijk kom ik uit Maastricht, ben na mijn studie in Utrecht naar Engeland verhuisd en uiteindelijk in Den Haag terechtgekomen. En nu dan Bennekom. Na vele jaren als klinisch fysicus gewerkt te hebben, en na mijn pensioen als vrijwilliger bij de schuldhulpsanering ben ik nu met veel plezier oppas oma.

Ik ben al zolang ik me kan herinneren geïnteresseerd in noord Amerikaanse indianen, en ik heb als kind alle Winnetou en Old Shatterhand boeken verslonden. Later kwam ik erachter dat Karl May nooit in Noord Amerika geweest was, en begon ik me te verdiepen in het echte verhaal. In 2014 ging een grote droom in vervulling toen ik het Navajo Tribal Park in Monument Valley bezocht, samen met mijn dochter.

In juni 2021 maakte ik kennis met de NANAI, werd meteen donateur, en niet veel later ook vrijwilliger. Het voelde meteen als een warm bad. Samen met andere vrijwilligers van de NANAI ben ik 2x naar Eldorado in Templin bij Berlijn geweest, een reis die ik iedereen kan aanraden. In mei gaan we er weer heen. Maar de mooiste reis ooit was onze reis naar Canada afgelopen juni, waar we het Six Nations reservaat in Brantford, en het Tyendinaga reservaat bezocht hebben. Het hoogtepunt was ons bezoek aan Kahnawake, waar we de graduation mochten bijwonen van 4 scholieren van de Karihwanorom Mohawk school. De NANAI steunt deze immersion school, waar alle lessen in het Mohawk worden gegeven, sinds 1988. Dat wij de graduation in het longhouse mochten bijwonen heeft een diepe indruk op me gemaakt.

In november werd ik gevraagd om toe te treden tot het bestuur van de NANAI. Dat vind ik erg leuk en een hele eer om te doen. Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen aan het voortzetten van de missie van de NANAI (het bevorderen van politieke, culturele en sociale zelf-beschikking (dekolonisatie) van de indianen en een realistische beeldvorming).

Jan Ketelaars
Penningmeester
jan@nanai.nl

Even voorstellen….ik ben Jan Ketelaars, 73 jaar oud en woon in De Bilt.
Toen ik ongeveer 15 jaar geleden bij het maken van een film in Montana in aanraking kwam met indianen ben ik me gaan verdiepen in hun maatschappelijke positie en in hun manier van denken. Toen heb ik ook contact gezocht met de NANAI en sindsdien ben ik sterk betrokken. Ik heb meerdere reizen gemaakt naar indiaanse gebieden, tweemaal met Leo, en ik heb daar ook regelmatig gefilmd. Enkele korte portretten staan op de website. Vanuit mijn vak als filmmaker en editor wil ik graag een documentaire maken over indiaanse studenten. Ik heb heel lang parttime lesgeven op de HKU, Afdeling Audiovisueel, dus onderwijs ligt me na aan het hart. Drie jaar geleden heb ik een research reis gemaakt naar Arizona ter voorbereiding van die documentaire. Hopelijk lukt het om volgend jaar die film te maken.
Sinds enkele jaren ben ik penningmeester en zit ik in de redactie van de NANAI Notes Magazine.

paul2

Paul Looijestein
Algemeen bestuurslid
paul@nanai.nl

Even Voorstellen… mijn naam is Paul Looijestijn en ik ben momenteel 51 jaar oud. Ongeveer zeven jaar geleden maakte ik kennis met NANAI toen ik mijn vader, Johan, vergezelde naar een NANAI-dag. Deze kennismaking leidde ertoe dat ik mij ben gaan verdiepen in de doelstellingen van de NANAI en begon met het lezen van artikelen en het bekijken van documentaires over inheemse volkeren. De geschiedenis en de omstandigheden van deze volkeren raakten me diep.

Ik werd al snel donateur en meldde mij als vrijwilliger aan om bij te dragen aan de missie van NANAI. Sindsdien ben ik bijna altijd aanwezig op de verschillende locaties waar NANAI aanwezig is met een stand.

Door mijn inzet voor NANAI draag ik mijn steentje bij om de inheemse volkeren van vandaag te ondersteunen via deze prachtige stichting. Om het in het Engels te zeggen: To make some wrongs right (om enkele onrechtvaardigheden recht te zetten).

Naast mijn werkzaamheden als algemeen bestuurslid zal ik mij ook bezighouden met social media en als coördinator van de vrijwilligers.

Fotocredit : MW Photography (Melissa Witte, https://mwphotographyandmedia.myportfolio.com/home-1)