OVER DE NANAI

De Nederlandse Stichting voor Noord-Amerikaanse Indianen NANAI bevordert politieke, culturele en sociale zelfbeschikking voor Noord-Amerikaanse indiaanse volken (dekolonisatie) en een realistische beeldvorming. De NANAI is opgericht in 1973 en werkt sindsdien met indiaanse gemeenschappen over het hele subcontinent, vraaggericht en gericht op het behoud van de indiaanse identiteit.

De stichting NANAI werd opgericht tijdens de belegering en beschieting van het indiaanse dorp Wounded Knee dat door de American Indian Movement en traditionele Oglala Lakota was overgenomen in het voorjaar van 1973. De wereld leefde mee met Wounded Knee en in Nederland kwamen Maria van Kints en anderen in actie om de indianen te ondersteunen.

Sinds 1973 heeft de NANAI informeert de NANAI het Nederlandse publiek met het blad NANAI Notes, lezingen, publicaties en online. En ook door indiaanse vertegenwoordigers uit te nodigen naar Nederland om zelf over hun situatie te vertellen. De NANAI komt in actie om indianen te ondersteunen, onder andere tegen de aanleg van de Dakota Access oliepijpleiding door indiaans land en water. En de NANAI heeft de afgelopen jaren vele honderden projecten financieel ondersteund. De NANAI werkt met vrijwilligers en heeft een grote groep leden/donateurs.

Leden/donateurs van de NANAI ontvangen een elektronische nieuwsbrief, twee keer per jaar het NANAI Notes Magazine en een uitnodiging voor de jaarlijkse NANAI-bijeenkomst met indiaanse gasten. Wij vragen een minimum jaarlijkse bijdrage van 20 euro om de kosten te dekken. Alles boven dat bedrag gebruiken we om indiaanse projecten financieel te ondersteunen.

Oprichtster van de NANAI, Maria van Kints, met indianenleider Russell Means

foto credits : Inge Kieviets

Russell Means en Dennis Banks staan de pers te woord in Wounded Knee, 1973

In 1980 was de NANAI medeorganisator van het Vierde Russell Tribunaal over de Rechten van Indianen in Noord-, Miden- en Zuid-Amerika. Op de foto twee Noord-Amerikaanse deelnemers in Rotterdam: Philip Deere (Muscogee) en Archie Fire Lame Deer (Sioux).

The support of NANAI was critical in building the infrastructure behind the international indigenous movement – eventually leading to all the UN mechanisms and even the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples.” – Madonna Thunder Hawk