OVER DE NANAI

De Nederlandse Stichting voor Noord-Amerikaanse Indianen (NANAI) zet zich in voor de politieke, culturele en sociale zelfbeschikking van Noord-Amerikaanse indiaanse volken (dekolonisatie) en het bevorderen van een realistisch beeld van deze gemeenschappen. Sinds de oprichting in 1973 werkt NANAI vraaggericht samen met indiaanse gemeenschappen over het hele subcontinent, met een focus op het behoud van de indiaanse identiteit.

NANAI werd opgericht tijdens de belegering en beschieting van het indiaanse dorp Wounded Knee, dat in het voorjaar van 1973 werd overgenomen door de American Indian Movement en traditionele Oglala Lakota. De wereld leefde mee met Wounded Knee, en in Nederland kwamen Maria van Kints en anderen in actie om de indianen te ondersteunen.

Sinds 1973 informeert de NANAI het Nederlandse publiek via het NANAI Notes magazine, lezingen, publicaties en online platforms. De stichting nodigt ook indiaanse vertegenwoordigers uit naar Nederland om zelf hun situatie toe te lichten. NANAI komt in actie om de rechten en het welzijn van indianen te ondersteunen, zoals bij het verzet tegen de aanleg van de Dakota Access-oliepijpleiding door indiaans land en water. In de afgelopen jaren heeft NANAI vele honderden projecten financieel ondersteund, mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers en de steun van een grote groep leden en donateurs.

Leden en donateurs van NANAI ontvangen minimaal 4x per jaar een digitale nieuwsbrief, twee keer per jaar het NANAI Notes Magazine en een uitnodiging voor de jaarlijkse NANAI-bijeenkomst met indiaanse gasten. Wij vragen een minimum jaarlijkse bijdrage van 20 euro om de operationele kosten te dekken. Alles boven dit bedrag wordt gebruikt om indiaanse projecten financieel te ondersteunen.

Oprichtster van de NANAI, Maria van Kints, met indianenleider Russell Means

foto credits : Inge Kieviets

Russell Means en Dennis Banks staan de pers te woord in Wounded Knee, 1973

In 1980 was de NANAI medeorganisator van het Vierde Russell Tribunaal over de Rechten van Indianen in Noord-, Miden- en Zuid-Amerika. Op de foto twee Noord-Amerikaanse deelnemers in Rotterdam: Philip Deere (Muscogee) en Archie Fire Lame Deer (Sioux).

The support of NANAI was critical in building the infrastructure behind the international indigenous movement – eventually leading to all the UN mechanisms and even the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples.” – Madonna Thunder Hawk