GA NAAR EEN POWWOW

powwow

Wat is een powwow?

Een powwow is een ontmoetingsbijeenkomst van Noord Amerikaanse indianen om feest te vieren waarbij ze dansen, zingen, muziek maken, eten, drinken en handwerk kopen of verkopen. Het doel van een powwow is om de tradities van de stam te eren, nieuwe vrienden te maken en oude vriendschappen nieuw leven in te blazen. Ze gebruiken dit samenzijn ook vaak om na te denken over hoe ze de oude manieren kunnen vernieuwen en hoe hun cultuur te behouden en te bewaren voor de volgende generaties.

 Hedendaagse powwows zijn sociale evenementen waar iedereen een leuke tijd kan beleven of je nu indiaan bent of gewoon interesse hebt in de indiaanse cultuur.

Vroeger en nu

Oorspronkelijk werd er in de lente een powwow, of ‘viering’ zoals het vroeger werd genoemd, gehouden om het nieuwe begin van het leven te verwelkomen. Vaak kwamen verschillende stammen voor deze gelegenheid samen. Tijdens deze algemene bijeenkomsten werden bijvoorbeeld ruzies tussen verschillende groepen uitgepraat, vormden ze allianties en handelden ze met elkaar. Ook werden er door gezinnen naamceremonies of ere ceremonies gehouden. De originele powwows hadden vaak een religieuze betekenis en bestonden daarom uit verschillende religieuze liederen en dansen. Hou er rekening mee dat er bij de hedendaagse powwows meestal geen religieuze dansen meer worden uitgevoerd.

Waar komt de naam powwow vandaan?

Sommigen herleiden het woord powwow tot de Algonquin taal. De term werd oorspronkelijk uitgesproken als ‘pauau’ of ‘pau wau’ en betekende bijeenkomst van medicijnmannen en spirituele leiders tijdens een genezingsceremonie. De vroegere kolonisten dachten dat de term verwees naar een raad of grote bijeenkomst van de indianen, zodat het woord zich door het hele land verspreidde. Toen de indianen de Engelse taal leerden, accepteerden ze de term en definitie die aan hun sociale bijeenkomsten werd gegeven.

Ben je als toerist welkom op een powwow?

Jazeker, iedereen is welkom bij een powwow! Een powwow is de perfecte manier om kennis te maken met de indiaanse cultuur en tradities. Het is een bijeenkomst vol muziek, zang, dans, eten, drinken en het ontmoeten van oude en nieuwe vrienden. Praat met de aanwezigen en maak zelf ook nieuwe vrienden! Een powwow brengt zowel de bezoekers als de indianen dichter bij hun gemeenschap en hun cultuur, het verbindt daarnaast iedereen die geïnteresseerd is in de cultuur.

Vergeet ook niet langs de kraampjes met origineel hand- en kunstwerk te gaan om inkopen te doen, hiermee steun je ook de indiaanse kunstenaars en handwerkers, hoe mooi is dat!

Wat is belangrijk om te weten?

 1. Wees op tijd en wees respectvol. De powwow begint bijna altijd met een grote intocht (Grand Entry), dat wil je niet missen!
 2. Ga niet op de banken zitten die gereserveerd zijn voor de dansers. Ga ook niet op een deken van iemand zitten, tenzij je daarvoor uitgenodigd bent.
 3. Betreed de arena met respect en wees stil tijdens de optredens, ga ook niet overdreven klappen of juichen.
 4. Hou rekening met personen die achter je staan en mogelijk niet goed zicht hebben. Maak voor deze personen ruimte, ga opzij, ga zitten of kniel als er iemand achter je staat.
 5. Toon respect voor de vlaggen en ere liederen door te gaan staan en blijf staan totdat het lied is afgelopen. (Mocht je om 1 of andere reden niet kunnen staan mag je natuurlijk gewoon blijven zitten)
 6. Luister naar de MC (ceremoniemeester), die zal de dansers aankondigen en je van alle informatie voorzien, ook wanneer fotograferen niet is toegestaan, etc.
 7. Powwows zijn meestal non-profit en zijn afhankelijk van donaties, loterijen, dekendansen etc. Een dekendans is een manier om iemand te eren, iedereen kan geld op de deken neerleggen tijdens het dansen om te helpen met de powwow onkosten. Steun de dansers en de powwow organisatie door donaties of koop bijvoorbeeld loten, en vergeet ook niet te winkelen bij de kraampjes met hand en kunstwerk.
 8. Als je ergens over twijfelt, wat wel of niet kan/mag, kijk om heen wat de rest doet of ga naar de MC of hoofdzanger, zij helpen je graag verder met al je vragen.
 9. Bij powwows zijn geen alcohol of drugs toegestaan
 10. Als je foto’s van personen buiten de arena wilt maken, vraag dan eerst toestemming. Tijdens het dansen in de cirkel is het in de meeste gevallen toegestaan om foto’s te maken, bij bepaalde ceremonies mag het niet en zal de MC dit ook vooraf laten weten dat er GEEN foto’s gemaakt mogen worden.
 11. Bij een powwow draait alles om de cirkel. De cirkel is een belangrijk symbool voor de indianen omdat het de voorzetting van het leven symboliseert, het leven houdt nooit op, net als de cirkel. LET OP: je mag nooit door het midden van de cirkel lopen, loopt altijd rond de cirkel.
 12. Raak de kleding (regalia) niet aan van de dansers, dit is niet toegestaan.

Hou er rekening mee dat bij elke powwow er weer net andere regels kunnen zijn en luister daarom goed naar de aanwijzingen van de MC.

Welke kleding dragen de dansers?

Een van de mooiste en opvallendste dingen bij een powwow zijn de prachtige outfits die de dansers dragen. Belangrijk om te weten is dat deze outfits geen kostuums zijn maar regalia worden genoemd. De regalia van elke danser is uniek en speciaal, mede ook omdat ze met de hand zijn gemaakt en regalia worden door de indianen beschouwd als heilig. Het maken van een regalia kan soms jaren duren en worden soms generaties lang doorgegeven.

Let op dat je hun regalia niet aanraakt, dat is niet toegestaan!

Welke soorten powwow dansen zijn er?

Er zijn 6 soorten dansen die worden uitgevoerd tijdens een powwow, namelijk:

 • Men’s Traditional (Traditionele herendans)
 • Men’s Fancy dance (Fancy dans voor heren)
 • Men’s Grass dance (Gras dans voor heren)
 • Women’s Traditional (Traditionele damesdans)
 • Women’s Fancy Shawl dance (Fancy sjaal dans dames)
 • Women’s Jingle dress dance (Jingle jurk dans dames)

Elke dans heeft een betekenis en wordt beschouwd als een viering van de indiaanse cultuur. Voor elke dans zijn er leeftijdscategorieën met vooraf bepaalde prijzengelden wat ze kunnen winnen. Ook is er prijzengeld voor de drumgroepen, zonder hun muziek is het ook niet mogelijk om te kunnen dansen, heel belangrijk dus!

Vaak is er ook een sociale dans waarbij iedereen binnen de cirkel mag meedoen en dansen. Luister naar de aanwijzingen van de MC als je hieraan wilt meedoen.

De powwow dansers eren met het dansen hun tradities en brengen hulde aan de eeuwenoude cultuur van hun voorouders. Wees dus respectvol en luister naar de MC voor instructies over wanneer je moet opstaan voor bepaalde dansen en wanneer fotografie of video niet is toegestaan.

Wat je moet weten over de grote intocht (Grand Entry)?

Alle powwows beginnen met een grote intocht, zorg dat je op tijd bent want dit is altijd een hele speciale gebeurtenis. Hier worden de adelaarsstaf, stamvlaggen en de Amerikaanse of Canadese vlag vaak gedragen door militairen veteranen uit respect voor hun dienst. Dit is het moment waarop alle dansers de cirkel betreden onder leiding van de veteranen gevolgd door hoogwaardigheidsbekleders, ouderen en de prinsessen. Daarna komen de dansers; eerst de mannen, daarna de vrouwen en kinderen. Er wordt ook een openingsgebed uitgesproken. Tijdens de grote intocht ga je staan en er wordt niet gepraat of gegeten, vergeet ook niet je hoed af te zetten uit respect. Daarna is er een erelied, volgen er introducties en dan kan de competitie beginnen!

Er zijn dansers die vanuit heel Noord-Amerika naar de powwows komen om prijzengeld te verdienen met powwow dansen. Voor sommige dansers is dit de manier waarop ze het hele jaar hun geld verdienen. Alleen indianen mogen deelnemen aan powwow ceremonies en de danswedstrijden. Soms is er een sociale dans waarbij iedereen binnen de cirkel mag meedoen en dansen. Luister naar de aanwijzingen van de MC als je hieraan wilt meedoen.

Eren van militairen en ouderen

Een ander belangrijk aspect van een powwow is het eren van het leger en de ouderen (elders). Belangrijk om in de gaten te houden dat als je een ouder (elder) ziet die een stoel nodig heeft, je die van jou aanbiedt.

Tijdens de grote intocht (Grand Entry) worden de adelaarsstaf, stamvlaggen en de Amerikaanse of Canadese vlag vaak gedragen door militairen veteranen uit respect voor hun dienst (de Amerikaanse of Canadese vlag wordt uit respect opgenomen in de stamvlaggen optocht). Militairen krijgen dezelfde aandacht als krijgers uit het verleden, die vochten onder die vlag.

Tijdens de powwow kunnen er ook speciale liederen zijn ter ere van militaire veteranen en speciale ceremonies ter ere van militaire stamveteranen. Zorg ervoor dat je goed luistert naar de MC voor instructies tijdens speciale liedjes en dansen. Ook zal de MC aangeven of fotograferen is toegestaan.

Toon je waardering

Je kunt praten met de dansers, zangers en drummers; schud hun de hand, laat ze weten dat je genoten hebt van wat je hebt gezien en gehoord. Er zijn ook andere manieren om je waardering te tonen. Je kunt tabak aanbieden aan de dansers, drummers en zangers, als teken van respect. Sommige bieden kralen, naaigerei, belletjes, leer, materiaal en gereedschappen aan die de dansers kunnen gebruiken om regalia te kunnen maken of te repareren.

Soms leggen mensen zelfs geld aan de voeten van een danser, er zijn veel kosten voor het maken en onderhouden van de regalia en het powwow dansen. Je kunt je steun betuigen door een financiële bijdrage te geven.

Steun de indiaanse verkopers en doe inkopen bij de kraampjes op de powwow. Koop de prachtige handgemaakte items zoals sieraden, kleding, dekens en geniet van traditionele gerechten. Laat je waardering zien door bijvoorbeeld indiaanse sieraden (kettingen & oorbellen) te dragen.

Doe mee met de inter-tribal dans waarbij iedereen binnen de cirkel mag meedoen en dansen. Luister naar de aanwijzingen van de MC als je hieraan wilt meedoen. Als je besluit mee te doen aan deze dans, betreed de arena met respect en loop altijd op de maat mee, hou rekening met de mensen om je heen. Als je niet zeker weet hoe je moet dansen, kijk dan gewoon hoe andere vrouwen en mannen van jouw leeftijd dansen.

Let op : het is als buitenstaander niet toegestaan originele indiaanse kleding en/of regalia te dragen.

Hoe weet je wanneer en waar er een powwow is?

Een powwow wordt meestal in het weekend gehouden en duurt 1 of 2 dagen. Het hele jaar door zijn er powwows, in de winter binnen in bijvoorbeeld een sportcomplex en in de zomer buiten. De meeste powwows zijn in de zomer periode.

De powwow kalender op de website van www.powwows.com bevat honderden powwows in heel Noord-Amerika. Via hun lijst kun je heel gemakkelijk een powwow vinden in de provincie of staat waar je naartoe gaat. Je kunt je op deze website ook inschrijven voor de nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws!

Er is geen enkele powwow hetzelfde, laat je verassen door de verschillende tradities van diverse stammen.

VERGEET NIET DAT POWWOWS HEILIGE GEBEURTENISSEN ZIJN EN HET IS VAN CRUCIAAL BELANG OM ZE MET EERBIED TE BETREDEN. RESPECT IS BELANGRIJK OM IN GEDACHTEN TE HOUDEN GEDURENDE DE HELE TIJD TIJDENS DE POWWOW.

fancydancer

MEN’S FANCY DANCER

MEN’S TRADITIONAL DANCER

WOMEN’S FANCY SHAWL DANCERS

WOMEN’S JINGLE DRESS DANCERS

friends

VERGEET VOORAL OOK NIET OM VRIENDEN TE MAKEN!