NANAI 50 jaar2023-09-24T06:52:56+00:00

NANAI 50 jaar

poster opzet_LR (002)

SAVE THE DATE! – Zondag 1 oktober 2023 van 10.00-18.00

De NANAI bestaat dit jaar 50 jaar en dat willen we graag samen met jullie vieren op zondag 1 oktober in het Fletcher Hotel De Wageningsche berg in Wageningen. Toegang is gratis (vrijwillige bijdrage stellen we wel op prijs) en je hoeft je niet aan te melden. Iedereen is welkom!

We hebben drie indiaanse gasten uit Noord-Amerika uitgenodigd die lezingen gaan geven; één gast uit de periode van oprichtster Maria van Kints, één gast uit de voorzittersperiode van Leo van Kints en één gast uit de huidige voorzittersperiode van Suzanne Nieuwland.

Tijdens deze dag zullen onze indiaanse gasten op diverse manieren hun kennis en cultuur met ons delen. Zo zullen ze onder andere vertellen over de geschiedenis van Wounded Knee 1890 en 1973. Hoe de situatie van verschillende indiaanse volken nu is en hoe de vele volken hun toekomst zien. Hoe staat het met de culturele kennis en vaardigheid van de jeugd in de eigen taal en nog veel meer. Daarnaast zullen er diverse dansoptredens zijn, verzorgd door twee fantastische Indiaanse dansers.

Ook zullen er workshops en meet & greets met de gasten zijn. Die zullen op zaterdag 30 september plaatsvinden bij Tioga Tours in Zwolle (www.tiogatours.nl)

Wat zal er op zondag 1 oktober, naast de lezingen en optredens, nog meer te zien en te doen zijn?

  • Diverse marktkramen
  • Kinderactiviteiten
  • Veiling van origineel schilderij van Jeroen Vogtschmidt
  • Tentoonstelling met foto’s en items over 50 jaar NANAI

Kortom een dag om niet te missen!

Voor deze aankomende NANAI dagen kunnen we alle hulp en/of donaties goed gebruiken, heb jij hiervoor ideeën en/of denk jij dat jij ons hiermee kan helpen, neem dan contact op via info@nanai.nl of via 06-14712024.

Bekijk voor meer info ook ons Facebook evenement.

Het PROGRAMMA van 1 oktober 
09.30 start – inloop bezoekers
10.00 welkomst woord
10.15 Arttu Sesselaar (Box Lacrosse)
10.30 Lezing Joely (Karihwanoron school)
11.30 optreden Kevin & Angelyn
12.30 PAUZE
13.00 Lezing Marcella/Ryia (Warrior Women)
14.00 Waldemar Torenstra/Serv Wiemers
15.00 optreden Kevin & Angelyn
16.00 Korte interviews Leo met oudgedienden
17.00 Prijsuitreiking kleurplaat wedstrijd
17.15 Veiling schilderij Jeroen Vogtschmidt
17.30 afsluiting-rondedans Kevin & Angelyn
18.00 einde

LOCATIE FLETCHER HOTEL DE WAGENINGSCHE BERG

Het hotel in Wageningen is prachtig gelegen en biedt een weids uitzicht over de rivier, de uiterwaarden en de Betuwe. Geniet vanaf het panoramaterras van de schitterende natuur of kom volledig tot rust in het splinternieuwe Wellness Center. In de nabije omgeving van Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche berg vind je vele schitterende natuurgebieden, zoals de Betuwe, Nationaal Park Veluwezoom en de Hoge Veluwe. Hier kan je prachtige fiets- en wandeltochten maken. Voor stad en cultuur breng je een bezoek aan een van de bruisende steden Arnhem of Nijmegen. Het hotel is gelegen op één van de mooiste plekjes van Nederland.

fletcher hotel wageningen, stichting nanai, nanai-dag, nanai 50 jaar

OVERNACHTEN met korting bij FLETCHER HOTEL DE WAGENINGSCHE BERG

Speciaal voor de NANAI-geïnteresseerden is er een korting geregeld voor de overnachting.

Tarief 1 persoonskamer: 101,55 per kamer, per nacht (Incl. ontbijtbuffet)
Tarief 2 persoonskamer: 118,05 per kamer, per nacht (Incl. ontbijtbuffet)
Deze bedragen zijn exclusief de toeristenbelasting van € 3,00 pppn
Inchecken v.a. 15.00 uur en uitchecken tot 11.00 uur

EXTRA’S OM BIJ TE BOEKEN

Upgrade kamer | Zicht op de Neder-Rijn à € 20,00 per kamer, per nacht
| Zicht op de Neder-Rijn en bad à € 30,00 per kamer, per nacht
| Suite à € 50,00 per kamer, per nacht
| Suite Deluxe à € 70,00 per kamer, per nacht
Early check-in | Incheck v.a. 13.00 uur
| € 25,00 per kamer
Late check-out | Uitcheck tot 13.00 uur
| € 25,00 per kamer
E-bike | € 25,00 per dag

Je kunt een hotelovernachting zelf reserveren via info@frontofficewageningen.nl onder vermelding van Stichting NANAI > GFC6430.

INDIAANSE GASTEN

Wie zijn onze gasten? (klik op hun naam voor meer info) 

Joely van Dommelen – Mohawk. Zij runt een school in Kahnawake Canada; de Karihwanoron Mohawk immersion school. NANAI steunt deze school al sinds 1988. Op deze school worden jonge kinderen onderwezen in de eigen taal en cultuur, naast de benodigde algemene kennis.

Marcella Gilbert – Lakota activiste en dochter van Madonna Thunderhawk. Madonna Thunderhawk was aanwezig bij de bezetting van Wounded Knee in 1973. Naast het verhaal van 50 jaar Wounded Knee, zal zij zeker ook vertellen over de situatie van de Lakota op dit moment en de verwachtingen voor de toekomst.

Ryia LeBeau – Ryia werkt voor het Warrior Women project als leerling media en mondiale geschiedenis. Het Warrior Women project is een collectief dat werkt op het snijvlak van media, geschiedenis en het inheemse matriarchaat. Ryia komt samen met Marcella en ze zullen dan ook meer vertellen over het Warrior Women project.

Kevin Connywerdy – (Comanche Kiowa) Kevin Connywerdy is een Fancy Dancer, Hoop Dancer en een MC. Hij is een Native Amerikaanse artiest, traditioneel kunstenaar en dans performer van de Comanche Kiowa Nations. Hij is het meest bekend voor zijn traditioneel Native Featherwork en beadwork dat is gegaan naar museums en privé collectors. Zijn kennis heeft hij vergaard door de Native ouderen te observeren en naar hun lessen te luisteren.

Angelyn Connywerdy – (Kiowa, Comanche en Caddo) – Angelyn is een senior student aan de Universiteit van Oklahoma en zal met haar Bachelors graad afstuderen in mei 2024. Ze danst al heel haar leven en is zeer vereerd om deel te mogen nemen aan dit evenement.

WALDEMAR TORENSTRA

Waldemar Torenstra, presentator van de documentaire “Ondersteboven van de Amerika’s”, zal ook aanwezig zijn op zondag 1 oktober. Hij zal dan meer vertellen over zijn ervaringen tijdens zijn reis voor de opname van zijn documentaire “Ondersteboven van de Amerika’s”.

In het BNNVARA-programma Ondersteboven van de Amerika’s duikt Waldemar Torenstra in de oude culturen van Noord- en Zuid-Amerika. Waldemar vraagt zich af of de moderne westerse mens nog iets kan leren van de oude culturen in Noord- en Zuid-Amerika die bijna verdreven werden, maar nog altijd springlevend zijn. Waldemar reist samen met zijn team duizenden kilometers over de twee continenten om dit te onderzoeken. Ongeveer 400 jaar geleden kwamen de eerste Nederlanders aan op de plek die vandaag de dag New York heet. Zij waren onderdeel van de kolonisatie van Europese landen van het Amerikaanse continent. De geschiedenis vanuit het Europese perspectief is redelijk bekend, maar wat is er eigenlijk gebeurd met de volken die in de Amerika’s woonden voordat Columbus er voet aan land zette? Waldemar en zijn team starten in New York. Tijdens zijn reis spreekt hij met verschillende leiders, hoort hij van experts over indrukwekkende uitvindingen van de Inca’s en proeft hij van de geneeskrachtige keuken van de Maya’s. Overal waar hij komt wordt duidelijk dat inheemse culturen wel degelijk springlevend zijn, en dat ze nog tot op de dag van vandaag moeten strijden voor het voortbestaan van hun culturen, grondgebied en vrijheden.

Marcella Gilbert is in aflevering 2 te zien in deze documentaire. De serie was vanaf 13 mei elke zaterdag te zien op NPO/BNN VARA om 20.35uur. Je kunt deze afleveringen ook nog terugkijken, meer info via https://www.bnnvara.nl/onderstebovenvandeamerikas

waldemar torenstra, marcella gilbert

INZAMELINGSACTIE 50 JAAR NANAI, help je mee?

De NANAI bestaat 50 jaar en dat willen we graag vieren. Hiervoor hebben we jullie hulp nodig! Wil je ons hiermee helpen, kom dan in actie en zamel geld in de voor de NANAI bijvoorbeeld via : * sportieve acties * inzamel acties * creatieve acties * bedrijven acties * school- of verenigingsacties

Jouw donatie maakt een verschil, ongeacht het gedoneerde bedrag, alle beetjes helpen.

Je kunt doneren via onze doneerknop op de website of het overmaken naar NL34TRIO0197946453 tnv stichting NANAI.

Alvast bedankt voor je steun!

ANBI status

Wist je dat de NANAI een ANBI status heeft en dat betekent dat je steun aan ons belastingvoordeel kan opleveren. Je kunt namelijk jouw giften aan de NANAI onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting.

Onze missie sinds 1973…

  1. Informatie verstrekken aan het Nederlandse publiek over de huidige situatie van de indiaanse volken van Noord-Amerika.
  2. Morele en politieke steun te verstrekken aan de strijd van Noord-Amerikaanse indianen voor hun politieke en culturele zelfbeschikking.
  3. Financiering van projecten die door Noord-Amerikaanse indianen zelf zijn opgezet

Link naar de inzamelingsactie op Facebook: https://www.facebook.com/donate/976975107087466/

inzamelingsactie

Doe mee! Scan de qr code en doneer!

VEILING ORIGINEEL SCHILDERIJ JEROEN VOGTSCHMIDT

Indianen schilder Jeroen Vogtschmidt is al jaren lang betrokken bij de NANAI en stelt speciaal voor het 50 jarig bestaan een origineel schilderij beschikbaar voor de veiling. De opbrengst komt geheel ten goede aan de NANAI, hoe bijzonder is dat! Het schilderij is tijdens de NANAI dag op 1 oktober te bezichtigen en zal dan ook aan de hoogste bieder geveild worden.

De titel van het schilderij is ‘Defender of the People’ en het schilderij is olieverf op een houten paneel met een afmeting van 40 x 50 cm. Het schilderij is beschermd door een vernislaag en kan worden schoongehouden met bijvoorbeeld een plumeau.

De man op het schilderij is een Blackfoot, lid van de All Brave Dogs (een krijgsgenootschap) uit wat nu het grensgebied van Canada met Montana is. Het shirt is gebaseerd op een in een Canadees museum bewaard gebleven origineel, schatting van rond 1830-1840.

Bieden vanaf E250 (marktwaarde van rond de E850)

JE KUNT VOORAF AL EEN BOD UITBRENGEN, STUUR HIERVOOR EEN MAIL NAAR INFO@NANAI.NL

Meer info over Jeroen Vogtschmidt vindt je hier : https://indianenschilderijen.nl/

jeroenveiling

Ingelijst schilderij vastgehouden door indianenschilder Jeroen Vogtschmidt

MERCHANDISE

pin
GRATIS button
(38 x 38 mm)
Gratis button voor elke bezoeker van onze NANAI dag op 1 oktober 2023
in het Fletcher hotel De Wageningsche Berg in Wageningen.

mockupt-shirt-voorkant

T-shirt 50 jaar NANAI (jubileum editie) Vanaf €27,50 (exclusief verzendkosten)

Speciaal voor het 50 jarig bestaan van de NANAI worden er eenmalig T-shirts en Hoodies uitgegeven, een echt collectors item! De kleur is licht groen (sage).

https://www.bearclawnativearts.nl/artikel/50-jaar-nanai-t-shirt-jubileum-editie

mockup_hoodie_voorkant

Hoodie 50 jaar NANAI (jubileum editie) Vanaf €57,50 (exclusief verzendkosten)

Speciaal voor het 50 jarig bestaan van de NANAI worden er eenmalig T-shirts en Hoodies uitgegeven, een echt collectors item! De kleur is licht groen (sage).

https://www.bearclawnativearts.nl/artikel/nanai-hoodie-50-jaar-jubileum-editie

jack_voor

Fleecejack NANAI (algemeen) Vanaf €55,00 (exclusief verzendkosten)

Turquiose fleecejacks met het NANAI logo erop geborduurd op zowel de voorkant als de achterkant. De opbrengst gaat naar indiaanse projecten van de NANAI.

https://www.bearclawnativearts.nl/artikel/turquiose-fleecejack-nanai-logo

shirt

T-shirt NANAI (algemeen) Vanaf €25.00 (exclusief verzendkosten)

Deze T-shirts in de trendy kleur turquiose zijn bedrukt met het logo van de stichting NANAI en de opbrengst gaat naar indiaanse projecten van de NANAI.

https://www.bearclawnativearts.nl/artikel/t-shirts-nanai

badge

NANAI Badge (algemeen) Vanaf €12.50 (exclusief verzendkosten)

NANAI Badge voor op je jas, tas of iets anders, afmeting is 11cm x 11cm. De opbrengst gaat naar indiaanse projecten van de NANAI.

https://www.bearclawnativearts.nl/artikel/nanai-badge

sticker

NANAI Sticker (algemeen) Vanaf €2.50 (exclusief verzendkosten)

Leuke sticker met het logo van de stichting NANAI, afmeting is 10 cm x 10 cm. De opbrengst gaat naar indiaanse projecten van de NANAI.

https://www.bearclawnativearts.nl/artikel/nanai-sticker

NANAI Sticker 50 jaar Vanaf €2.50 (exclusief verzendkosten)

Speciaal voor het 50 jarig bestaan is er een tijdelijk logo gemaakt en hiervan dus ook een beperkte oplage van stickers. De afmeting is 11,5 cm x 10 cm x 0,1 cm (uitgesneden).

NANAI sticker 50 jaar (jubileum editie) – BearClaw Native arts & crafts

NANAI linnentasje 50 jaar Vanaf €12.50 (exclusief verzendkosten)

Speciaal voor het 50 jarig bestaan is er een linnen tasje ontworpen met een beperkte oplage OP=Op. De afmeting van het tasje is 42 x 37cm (excl. de hengsels).

https://www.bearclawnativearts.nl/artikel/linnen-tasje-jubileum-editie-nanai-50-jaar

SPONSORS

Tioga Tours is al 25 jaar een specialist in reizen naar Amerika en Canada. Ze kunnen al je reisdromen waarmaken, of je nu een camperreis zoekt of een autovakantie, een treinreis of stedentrip. De reisadviseurs zijn gek op de VS en Canada en bezoeken beide landen regelmatig, zodat ze jou goed kunnen adviseren. Samen met jou stippelen ze jouw droomreis uit. Meer info over Tioga Tours vind je op: https://tiogatours.nl/

Tioga Tours uit Zwolle heeft aangegeven dat ze ons (financieel) willen helpen met de organisatie van ons jubileum. Zo helpen ze ons met het boeken van de vluchten voor onze indiaanse gasten en ze stellen geheel belangeloos twee zalen ter beschikking op 30 september voor de workshops en meet & greets. Op zaterdag 30 september zullen onze indiaanse dansers ook optreden tijdens de infodag van Tioga Tours. Meer info : https://tiogatours.nl/infodagen-beurzen/infodag-30-september-23.htm

AmericA Magazine is al 21 jaar het exclusieve (reis)magazine over de USA en Canada in Nederland en Vlaanderen. Het is verkrijgbaar als abonnement, in de losse verkoop en via de eigen webshop (www.reisbladenkiosk.nl).

Elk kwartaal worden niet alleen de mooiste reisbestemmingen behandeld, maar is er ook volop aandacht voor onder meer muziek, literatuur, cultuur, geschiedenis, festivals en bijzondere personen en momenten. Kortom, alles wat met de USA en Canada te maken heeft. Tevens is er een vaste column van tv-presentator en oud-Amerika-correspondent Tom Kleijn en van Leo van Kints, die natuurlijk een belangrijke rol speelde en speelt bij de NANAI.

AmericA magazine zal ons jubileum onder de aandacht brengen via Facebook, de AmericA site en een paginagrote NANAI advertentie in hun najaarseditie van het magazine, begin september. Leo van Kints schrijft voor iedere editie een column waarin hij ‘indiaanse zaken’ bespreekt. In het AmericA Magazine staan prachtige reportages over plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken in de VS en Canada. Regelmatig komen ook de indiaanse volken aan bod. Meer info via : https://www.americamagazine.nl/

logo America Magazine
Fotocredits : Laura van der Plas

Rickshaw Tents & Events biedt u de meest unieke, exclusieve, aparte en vooral bijzondere tenten aan. Voor al uw gelegenheden verhuren zij tipi, tepee, wigwam, indianentent, khaima, shamyana, riddertent, circustent, Hollandse tent, hoteltent, octatent, rainbow (regenboog) tenten, theatertent, berbertent, bedoeïnentent, middeleeuwse tent, partytenten, feesttenten en diverse andere soorten tenten. Ook riskja’s waarvan wij diverse modellen voor de verhuur in voorraad hebben. Een feest, festival, partijtje, huwelijk, bedrijfsfeest, bruiloft, trouwerij, verjaardag, theater, sportclub, inrichting / instelling of bijeenkomst voor alle gelegenheden hebben wij de juiste tenten. Meer info via : www.rickshaw.nl

Michiel Bakker van Rickshaw is al velen jaren nauw betrokken bij de NANAI en zorgt er ook deze keer weer voor dat we geheel belangeloos een hele mooi tipi hebben staan als blikvanger op de NANAI dag op 1 oktober in Wageningen. Michiel verzorgt daarnaast ook het boogschieten voor de kinderen.

G.H. Verver Photography maakt foto’s van de natuur en dieren, mensen, muziek, re-enactment en nog veel meer….Meer info via : G.H Verver Photography (pixieset.com)

Fotograaf Gerard Verver zal geheel belangeloos foto’s maken op de NANAI dag op 1 oktober in Wageningen. De foto’s die hij deze dag maakt zullen tegen een leuk bedrag te koop worden aangeboden. De opbrengst van de foto’s doneert hij aan de NANAI.

WAVRU Sound & Vision

Wij zijn WAVRU Sound & Vision: dé AV-verhuur specialist die een groot gebied van Nederland bedient. Veel van onze vaste relaties kennen ons al jaren als dé leverancier van beeld en geluid voor bijvoorbeeld presentaties en vergaderingen. Maar we doen veel meer dan dat: ons assortiment is in de loop der jaren behoorlijk gegroeid en blijft groeien. Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat WAVRU voor u kan betekenen en bekijk onze website via www.wavru.nl

MARKTKRAMEN

De markt is te vinden in de Boomgaardzaal + Meidoornzaal + Lijsterbeszaal en dit is 1 hele grote zaal waarin alle standhouders aanwezig zullen zijn. Deze zaal is op de begane grond en makkelijk te bereiken via de hoofdingang.

Wie zijn de STANDHOUDERS?

STICHTING NANAI, met originele indiaanse sieraden, boeken, informatie en voorlichting (www.nanai.nl)

De Nederlandse Stichting voor Noord-Amerikaanse Indianen NANAI bevordert politieke, culturele en sociale zelfbeschikking voor Noord-Amerikaanse indiaanse volken (dekolonisatie) en een realistische beeldvorming. De NANAI is opgericht in 1973 en bestaat dit jaar 50 jaar en is de organisator van dit event.

kiva logo bewerkt_500

STICHTING DE KIVA, met originele indiaanse sieraden, boeken, informatie en voorlichting (www.dekiva.nl)

De Kiva is een stichting voor iedereen die geïnteresseerd is in de cultuur, de geschiedenis en de huidige situatie van de Indianen in Noord-Amerika. We geven daarover informatie via ons tijdschrift, boeken en landelijke ontmoetingsdagen. Daarnaast steunen we Indiaanse projecten die tot doel hebben de eigen taal en cultuur van de Indiaanse volken te bewaren.

cirkelrand

BEARCLAW NATIVE ARTS & CRAFTS, met originele sieraden & kunst uit Canada (www.bearclawnativearts.nl)

BearClaw Native arts & crafts is al sinds 2002 gespecialiseerd in de verkoop van originele Native American artikelen die ze zelf importeren uit Canada. Zij kopen direct van de Native artist zelf en kiezen alle artikelen zelf uit, de items zijn handgemaakt en uniek!

 

JEROEN VOGTSCHMIDT met originele schilderijen, Fine art giclees, prints & posters (www.indianenschilderijen.nl)

Als schrijver en beeldend kunstenaar heeft hij zich gespecialiseerd in de culturen en geschiedenis van de Indianen van Noord-Amerika.

 

 

AMERICA MAGAZINE met informatie en magazines (www.americamagazine.nl)

AmericA Magazine is al 21 jaar het exclusieve (reis)magazine over de USA en Canada in Nederland en Vlaanderen. Elk kwartaal worden niet alleen de mooiste reisbestemmingen behandeld, maar is er ook volop aandacht voor onder meer muziek, literatuur, cultuur, geschiedenis, festivals en bijzondere personen en momenten. Kortom, alles wat met de USA en Canada te maken heeft. Tevens is er een vaste column van tv-presentator en oud-Amerika-correspondent Tom Kleijn en van Leo van Kints, die natuurlijk nog steeds een belangrijke rol speelt bij de stichting NANAI.

LOST FOREST met een ruim assortiment modeaccessoires, cadeau- en woonartikelen, allemaal met mooie hedendaagse designs van de Indianen van de Noordwestkust van Noord-Amerika (www.lostforest.nl). Antoine importeert deze artikelen uit Canada waar hij ze inkoopt bij verantwoorde bronnen: de makers krijgen betaald voor het design én ontvangen een vergoeding voor elk verkocht item.

 

JACKIES TRADINGPOST met diverse handgemaakte items, geïnspireerd door de Native American cultuur.

Met de opbrengst van haar Tradingpost steunt ze de stichting Bicona, dit is een organisatie die ondersteuning bied aan degene die hulp nodig hebben op de indiaanse reservaten. Meer info via www.bicona.com

PEGGY SHADOWBEAR met handgemaakte Indiaanse sieraden (ook ‘old pawn’) in sterling zilver met echte turkoois, spiny oyster, Mediterraans bloedkoraal, schilderijen (echt en op print), Gourd Rattles en mooie handgemaakte Indiaanse ‘beaded’ oorbellen en chokers. De naam ‘Shadowbear’ heeft ze gekregen van haar Elder Rogelio Santillan, Dineh (Navajo) toen ze nog in Amerika woonde.

RESTAURANT MONDANI met diverse canadese producten en cadeaus (www.mondani.nl)

Mondani is het enige Canadese restaurant in Nederland en de unieke Canadese sfeer vind je terug in het gezellige en knusse restaurant in Lochem. Daarnaast organiseren ze het hele jaar door diverse events met een Canadees tintje. Gastvrouw Yvonne zorgt dat je helemaal thuis voelt en haar man Berry verzorgt het eten, het is zeker een aanrader om hun restaurant te bezoeken als je bij hun in de buurt bent.

 

BEADITUPDESIGN met diverse handgemaakte items, geïnspireerd door de Native American cultuur, zoals kralenwerk, ratels, veren, trommels en andere mooie & unieke artikelen. Annemui heeft op traditionele wijze van de natives mogen leren hoe ze deze items kan maken en hoe leuk is het dat ze zelfs opdrachten van de natives zelf kreeg!

RENE VAN DRUTEN ART met diverse tekeningen en sculpturen (https://www.watersidestudio.nl/rene)

Rene maakt beelden en potloodtekeningen en haalt zijn inspiratie uit de fantasie wereld en de geschiedenis van indianen, de indigenous people van Amerika. Het gaat hem om een stukje wat is geweest terug te brengen en datgene wat er niet (meer) is toch bij de toeschouwer te doen laten leven. Met een aantal van de indianenbeelden heeft hij in 2018 zelfs de eerste plaats gekregen op een online Western Art competitie in de VS.

BIANCA MASTENBROEK met diverse indiaans geïnspireerde boeken (www.biancamastenbroek.nl)

Bianca is schrijfster en was al van jongs af aan gek op lezen en schrijven. In 2008 schreef ze haar debuut Vuurproef en sindsdien heeft ze meer dan veertig boeken op haar naam staan. Bianca heeft 3 historische boeken geschreven waarin de cultuurverschillen tussen de (Nederlandse) kolonisten en de oorspronkelijke bewoners centraal staan. De boeken geven een eerlijk en schrijnend beeld van die heftige tijd. Met Hendrick de Hollandsche indiaan heeft ze zelfs de Thea Beckmanprijs gewonnen.

CANUIT ART met o.a. sculpturen, kaarten, kalenders en diverse producten met Inuit-opdruk. (www.canuitshop.com)

Karel Stevens, eigenaar van huiskamergalerie Canuit, promoot al 32 jaar de kunst van alle Poolvolkeren, de Inuit. Kaarten zijn in ruime mate. Van elegant gestileerde kaarten, verjaardagskaarten tot kerstkaarten zoals de rendieren in warme herfstkleuren. Onderwerpen van deze Inuit kunst: alles in hun leefomgeving, de dieren in het arctisch gebied, sages en legendes. Deze sages en legendes vormen een essentieel onderdeel van hun belevingswereld.


THE DANCE CRAFT met diverse kralenwerk sieraden, dromenvangers, medicijnbuidels, haarspelden en nog veel meer. (www.facebook.com/TheDanceCrafts).

Leonie haar grote passie zijn de culturen van de Native volkeren van Noord Amerika. Leonie heeft voor studie (Talen & Culturen van Indiaans Amerika) 2 maanden op het Rocky’s Boy’s reservaat in Montana gewoond en heeft ze indiaanse beadwork technieken mogen leren van Penny Denny, een zeer bekwaam beadworkster.

KINDERACTIVITEITEN

Kleurplaatwedstrijd

Kleurplaat wedstrijd op zondag 1 oktober, doe mee en maak kans op een heel mooi kleurboek uit Amerika!

In marktkraam zaal staat de knutseltafel en daar liggen ook de kleurplaten voor de kleurplaat wedstrijd, er zijn 4 verschillende waaruit je kunt kiezen. Lever je kleurplaat uiterlijk in om 16.00 want dan hebben onze indiaanse gasten de tijd om deze goed bekijken en een winnaar te kiezen. Om 17.00 is de prijsuitreiking in de grote lezingen zaal.

Kinderknutselen

De hele dag is er de mogelijkheid om te knutselen voor de kinderen. Er zijn diverse materialen aanwezig om bijvoorbeeld een talking stick te maken, een totempaal of een dromenvanger!

Boogschieten

Kinderen (vanaf 3 jaar) kunnen heel de dag doorlopend (met af en toe een pauze) komen boogschieten op onze NANAI dag. Het boogschieten wordt verzorgd door Michiel Bakker van Rickshaws tenten verhuur (www.rickshaw.nl). Je kunt Michiel en het boogschieten buiten vinden aan de rechterkant van het hotel (vanaf de ingang gezien rechts).

Lacrosse

De wat ouderen kinderen kunnen de van oorsprong indiaanse sport Lacrosse uitproberen op 1 oktober. Arttu, trainer van het Nederlandse Box Lacrosse team, is aanwezig neemt lacrosse sticks mee, hij zal dan uitleg geven over de sport en een balletje overgooien met wie dat wil.  Je kunt Arttu buiten vinden aan de rechterkant van het hotel (vanaf de ingang gezien rechts). En als hij daar niet is kun je hem vinden in de marktkraam zaal bij zijn standje en altijd even vragen of hij samen met je een balletje wil overgooien. Lees hier meer over Box Lacrosse in Nederland www.boxlacrosse.nl

TENTOONSTELLING

De tentoonstelling 50 jaar NANAI is te vinden in de Arboretumzaal. De tentoonstelling bestaat uit 2 grote doeken met foto’s en informatie over hoe de NANAI is ontstaan, welke projecten er in het verleden werden gesteund, bijzondere ontmoetingen van Maria, vrijwilligers en gasten van toen en nog veel meer. Daarnaast hebben we ook diverse vitrine kasten met interessante items die passend zijn voor 50 jaar NANAI.

Tentoonstelling Warrior Women

Marcella Gilbert & Ryia LeBeau, van het Warrior Women Project, nemen een verkleinde expositie mee over 50 jaar Wounded Knee en deze expositie zal in dezelfde zaal als de tentoonstelling 50 jaar NANAI te zien zijn. Lees hier meer over deze expositie : www.warriorwomen.org/wk50

ARTTU SESSELAAR

Arttu Sesselaar is een van de pioniers van lacrosse in Nederland. In 2012 kwam hij door de sport in contact met Haudenosaunee Neal Powless, met wie hij vervolgens het Nederlandse box lacrosse team coachte. Via deze vriendschap raakte Arttu meer betrokken bij de oorsprong van de sport en verdiepte hij zich in de cultuur van de Haudenosaunee en leerde zo over de vergeten geschiedenis van de Two Row Wampum, het verdrag tussen de Haudenosaunee en de Nederlanders, dat 400 jaar geleden aan de oevers van de Hudson rivier werd gesloten.

Arttu werkt aan een moderne documentaire serie over deze bijzondere reis, waarin geschiedenis, menselijkheid, talloze wendingen, en transformerende ontmoetingen centraal staan, die zich voor je ogen ontvouwen.

Arttu zal zijn project uitgebreid toelichten in zijn stand op de informatiemarkt. Hij heeft ook enkele lacrosse sticks bij zich, zodat kinderen buiten met hem een balletje kunnen overgooien.

Lees hier meer over zijn project https://www.fennel.nl/documentary-we-shall-know-each…