Logo_def_klein
boven_foto
Nieuwsbrief NANAI Februari 2020

Vergeet niet uw donatie voor 2020 over te maken!

De NANAI heeft vele honderden leden. Die achterban is van groot belang om ons werk goed te kunnen doen: (1) informatie geven aan het Nederlandse publiek over de huidige situatie van Noord-Amerikaanse indianen, (2) morele en politieke steun geven aan de strijd van Noord-Amerikaanse indianen voor hun politieke en culturele zelfbeschikking, en (3) financiering van projecten die door Noord-Amerikaanse indianen zelf zijn opgezet.

Met meer leden kunnen we ook meer doen. Help daarom mee en werf nieuwe leden/donateurs. Lid van de NANAI-familie ben je met een bijdrage van minimaal € 20 per jaar. Je kunt het bedrag van €20 overmaken naar onze bankrekening NL34TRIO0197946453 tnv Stichting NANAI en onder vermelding van je naam, adresgegevens en emailadres.

Inmiddels heeft de NANAI ook de ANBI-status. Dat betekent dat ze is vrijgesteld van belasting over erfenis en schenkingen!
golf_rood_zwart

Waar komen de namen van de Super Bowl finalisten vandaan?

Onlangs heeft de finale van het American football seizoen weer plaatsgevonden, de Super Bowl. Er schijnen wel 100 miljoen mensen naar te kijken. Deze keer ging de strijd tussen de Kansas City “Chiefs” en de San Francisco 49ers. De meeste teams kennen de geschiedenis achter die namen niet. Het is niet verwonderlijk dat indianen al heel lang protesteren tegen beide namen. De naam Chief komt van een scouting leider die beweerde te zijn ingewijd bij de Arapaho’s en is een mooi voorbeeld van culturele toe-eigening. De 49ers verwijzen naar de goudzoekers die in 1949 naar Californië kwamen en de daar wonende indianen verdreven of vermoordden.
forty-niners---public-domain
golf_rood

Elisabeth Warren onder vuur

De Democratische president kandidaat Elisabeth Warren wordt via een advertentie campagne aangevallen omdat ze opkomt voor de landrechten van de indianen. Er is onlangs een wet aangenomen die die rechten voor indianen beter regelt. De groep Coalition to Restore American Values schuwt geen enkel middel om die wet van tafel te krijgen.

elizabeth
Foto: Getty Images
golf_rood_2

Stimuleer indiaanse kinderen om te lezen!

Steeds meer indiaanse schrijvers vertellen over hun geschiedenis maar ook over wat er nu aan de hand is in prachtige boeken voor kinderen en jong volwassenen. Voor indiaanse kinderen is het heel belangrijk dat ze lezen wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Er worden ook steeds meer prentenboeken uitgebracht voor de kleine kinderen. Tijdens de feestelijke uitreiking van American Indian Youth Literature Awards werden prijzen in drie categorieën prijzen uitgereikt, prentenboek, jeugd en jong volwassenen. De prijs dient ook om meer indiaanse schrijvers te stimuleren om kinderboeken te gaan schrijven.
books
golf_zwart_2

Indiaans voedsel steeds belangrijker

Om de kennis over het verbouwen en bereiden van indiaans voedsel te vergroten worden er steeds vaker symposia gehouden. Daarin wisselen indiaanse boeren en koks hun manier van gewassen verbouwen uit en koken ze recepten die alleen bestaan uit indiaanse ingrediënten. De kennis over de indiaanse landbouw is sinds de jaren 70 van de vorige eeuw steeds kleiner geworden maar de laatste jaren is er een kentering gaande.
food
golf_zwart

Joy Harjo, een fenomeen

Zij is begonnen met schilderen, ontdekte later de muziek en dans en is nu vooral schrijfster. In haar werk komen indiaanse kwesties uitgebreid aan de orde. Ze vindt het belangrijk om een voorbeeld te zijn, vertelde ze in een interview met Laura-Anne Bosselaar op het Palm Beach Poetry Festival. Ze is de eerste Native American U.S. Poet Laureate, een soort Amerikaanse dichter des vaderlands.
golf_geel

Natuurpark Bears Ears toch open voor exploitatie

bearsears
Ondanks hevige protesten van een groot aantal indiaanse volkeren, milieu activisten en natuurbeschermers heeft Trump opdracht gegeven om 85% van het natuurpark open te stellen voor exploitatie. Veel indiaanse leiders noemen dit besluit onwettig en zullen er alles aan doen om dit besluit ongedaan te maken.
golf_zwart
diabetes

Alle hens aan dek: het diabetes programma voor indianen dreigt verder beknot te worden

Het aantal diabetes patiënten in indiaanse gebieden is hoog. Daarom is er een speciaal programma opgesteld om diabetes terug te dringen. Ondanks het grote succes van dit programma dreigen nu ernstige bezuinigingen. De gevolgen voor de gezondheid van veel indianen die met diabetes kampen laten zich raden.
golf_rood_2

Politics, motherhood and resistance on the reservation

Dit is de titel van een boek, geschreven door Brianna Theobald en besproken in The Correspondent door de Nigeriaanse journaliste OluTimehin Adegbey. Het boek gaat over de poging van de blanken die Amerika overspoelden om de geboorten van indiaanse kinderen te beperken. Zij begrepen de familiebanden in indiaanse gemeenschappen niet en wilden hun nor, het kerngezin opleggen aan indiaanse gemeenschappen die dat helemaal niet wilden. Tamelijk onthullend.

79d3a3e63bf940e489fe527276088a22
Illustraties door Sandro Rybak voor The Correspondent
golf_zwart_2

Terugblik van de 25e editie Western Experience

Het was weer ouderwets gezellig in de Natives & Culture hal op 25+26 januari in de Brabanthallen. Deze hal stond geheel in het teken van de indiaanse cultuur en er was een hoop te doen en te beleven zoals de optredens van de powwowdansers, de Zuni dansers en de Indian dogs. De tipi’s waren verzorgd door “onze” Michael Bakker van Rickshaw en in de tipi’s waren diverse leuke workshops te doen voor zowel de kinderen als de volwassenen. Er waren ook diverse andere activiteiten zoals de voorleeshond voor de kinderen, je kon een fotoshoot doen met een indiaanse gast bij Paul’s Fotografie en bij de leuke standhouders kon je bijzondere aankopen doen. De NANAI was weer aanwezig met een grote stand met boeken, sieraden, informatie, etc. en hebben we hebben een hoop verkocht en weer een paar nieuwe donateurs erbij! Dankzij Emmy van Typisch M hadden we ook mooie en goed zichtbare turquoise T shirts en fleece Jacks en waren we duidelijk herkenbaar. We willen 36b0a9iedereen bedanken voor hun aanwezig en met name ook onze vrijwilligers want zonder hun kunnen we dit niet doen!%MCEPASTEBIN%st in te voegen.
DSC09513-wlogo_vrijw
natives WE
Foto credit : MW Fotografie
golf_zwart

De Seven Generations filosofie van Rem van den Bosch

#7 #makeastandfortheenvironment
Voor het maatschappelijk project #7 ben ik aan de slag gegaan met een thema dat mij na aan het hart ligt: de Seven Generations-filosofie van de Haudenosaunee, de oorspronkelijke Amerikanen. Bij iedere maatschappelijke beslissing bedenken zij wat die betekent voor de komende zeven generaties. Aan die zeven generaties ontleent dit project zijn naam.

Voor de expositie ging ik op reis met vragen van tachtig Zeeuwse kinderen. Over de natuur, de aarde en het klimaat en kwam terug met portretten en meer dan vijftig uur aan audiovisueel materiaal, dat een documentaire is geworden. Maar ook een educatieproject, een gesprekkenreeks en de uitnodiging om zelf ook kunst te maken met het getal zeven.

Vragen van tachtig kinderen
Ik gebruik beeldende kunst om gesprekken aan te gaan en nieuwe vensters te openen op maatschappelijke thema's. Door de kracht van het beeld en door positief activisme. Ik werkte oa. aan grootschalige en spraakmakende kunstprojecten zoals A Muse A Day en Zeeuws meisje #Gelijkheid. Voor deze #7 vertrok ik naar het noordoosten van Amerika, met de vragen van tachtig Zeeuwse kinderen op zak.
Vragen over het klimaat en hoe je het beste kunt samenleven met de natuur.

Aarde in bruikleen
Fossiele brandstoffen zijn aan het opraken. We staan voor ingrijpende energietransities die de gemoederen hoog doen oplopen. Hoe laten we de wereld aan onze kinderen na? Hoe maak je de juiste beslissingen? De Irokezen, Iroquois of Haudenosaunee geloven dat we de aarde in bruikleen hebben. En dat je bij elke beslissing moet nadenken over de impact die dat besluit zal hebben op zeven generaties. Dankzij mooi en soms geheel toevallige ontmoeten kwam ik in contact met alle zes de vertegenwoordigers van de Six Nations volkeren en reisde 2,5 week rond, langs musea, erfgoedcentra en door reservaten. De antwoorden die de Haudenosaunee gaven op de vragen van de kinderen zijn vertaald naar eigentijds beeld.
Iedereen mag meedoen
De expositie is geen voltooid project maar juist een begin, een bewustwordingstraject. Want behalve de portretten en de documentaire hoort bij #7 ook een educatieproject voor scholen en gesprekkensessies voor bedrijven. Iedereen mag meedoen aan het project door een selfie te maken met het getal 7 prominent in beeld, bijvoorbeeld geschreven op je hand. Door het gebruik van #7 en #makeastatefortheenvironment op social media als facebook en instagram kan iedereen elkaar vinden.
Rem van den Bosch foto nieuwsbrief februari 2020
De selfies krijgen een plaats in de steeds groeiende en veranderende expositie. Want de creativiteit van mensen is hard nodig, zeker in tijden met grote uitdagingen. Het vergt moed en creativiteit om onder ogen te durven zien dat beslissingen een impact hebben op de lange en extra lange termijn. Vier keer vijftig, bijna tweehonderd jaar. Laat je inspireren door de Seven Generations-filosofie en doe mee!

Rem van den Bosch
golf
banner
Logo_def_klein_200
facebook 
MailPoet