W.A.R.N. Woman of All Red Nations

Door Rosemieke van Hauwe

Een van de oudste projecten waar de NANAI nog steeds aan doneert is de W.A.R.N.

Women of All Red Nations is een indiaanse vrouwenorganisatie, het werd in 1974 opgericht door Lorelei DeCora Means, Madonna Thunderhawk, Phyllis Young, Janet McCloud en anderen. WARN omvatte op enig moment meer dan 300 vrouwen uit 30 verschillende tribale gemeenschappen.

In september 1978 vond in de stad Rapid City, South Dakota, de eerste grote bijeenkomst plaats, meer dan honderd sterke indiaanse vrouwen uit heel Noord Amerika kwamen bij elkaar.

De problemen die ter sprake kwamen waren bijvoorbeeld gedwongen sterilisatie van vrouwen, diefstal van indiaanse kinderen door middel van adoptieprocedures (die door blanken beheerst werden), aantasting van de landrechten, situatie van scholing, gezondheid, maar ook politieke gevangenen en ga zo maar door…

Met de oprichting van de WARN, een nationale inheemse vrouwen organisatie, werd er een belangrijke stap gezet en werd het tijd dat de vrouwen aandacht kregen voor de moeilijkheden die zij tegenkwamen.

In 1977 komt een delegatie indiaanse gasten naar Nederland waaronder ook Phyllis Young. Zij werden onder andere uitgenodigd op het Binnenhof bij de vaste Kamercommissie van buitenlandse zaken, het museum voor Volkenkunde in Leiden en een ontvangst op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de pers/radio en krant besteedde veel aandacht aan dit bezoek! Zo werden ook contacten gelegd met organisaties hier in Nederland.

Er komen plannen om een watertribunaal te organiseren en aan de orde komen waterrechten en de kwaliteit van het water zowel in Canada als in Amerika. Door de vele industrieën wordt vervuild water in de rivieren gedumpt waar de bevolking afhankelijk van is. Vanaf die tijd, tot heden heeft WARN altijd op de steun van de NANAI en haar donateurs kunnen rekenen.

let this be a warning

Facebook inzamelingsactie WARN

WARN-Women of All Red Nations- PROJECT-CHEYENNE RIVER RESERVATION

In samenwerking met de Was’agiva Najin-Standig Strong-Grandmothers groep zijn ze bezig met het realiseren van een wijkcentrum voor de lokale jeugd op het Cheyenne River reservaat in South Dakota de Verenigde Staten. Door zich te focussen op de behoefte van de jongeren hopen ze een positieve impact te krijgen op dakloosheid, zelfmoord, onveilige situaties waarin jongeren te maken krijgen in hun gemeenschap. De WARN wil gaan  voorzien in aandacht & respect, veiligheid, opvang bij calamiteiten, maaltijden & voedsel, kleding & hygiene en andere ondersteuning waar nodig. Hiervoor hebben ze geld nodig en vanuit de NANAI willen we hieraan graag meewerken, alle kleine beetjes helpen. Je kunt speciaal hiervoor een donatie overmaken via de doneerknop op onze website, gewoon overmaken of via de inzamelingsactie op onze Facebook pagina.

Share This Post