alleen_naam

Nanai vernieuwd!

boekjes
De stichting NANAI bestaat 45 jaar. Wij zijn trots op wat we die afgelopen jaren hebben gedaan: het bevorderen van politieke en culturele zelfbeschikking voor Noord-Amerikaanse indiaanse volken en een realistische beeldvorming van indianen in Nederland.
Wij willen ook trots zijn op de toekomst. Daarom is er een nieuw bestuur die de NANAI klaar maakt voor een nieuwe tijd.
Dat betekent onder andere: beter gebruik maken van digitale communicatie en meer financiële steun voor projecten die door indianen zelf zijn opgezet. Daar hoort een nieuwe NANAI Notes bij. Die zal voortaan als 2-maandelijkse e-mail-nieuwsbrief verschijnen →want voor nieuws is één keer per kwartaal te weinig en we willen goed in contact blijven met de leden. Daarnaast geven we twee keer per jaar een NANAI Notes Magazine uit →want soms wil je een achtergrondverhaal rustig kunnen lezen en vragen mooie foto’s om een mooie weergave. Het eerste Magazine maakten we met de viering van 45 jaar NANAI in oktober.
In deze NANAI Notes Nieuwsbrief: Nieuws uit Indian Country (politiek en cultureel), Projecten (die wij financieel steunen), Nieuws uit Nederland (bijvoorbeeld boeken, artikelen en activiteiten) en Van en over de NANAI.
Reacties en suggesties zijn zeer welkom. En ook bijdragen voor inhoud of beeld, of verdere verspreiding. Want we willen met z’n allen nu en in de toekomst Noord-Amerikaanse indianen zo goed mogelijk steunen.

Nieuws uit Indian County

Shutdown Amerikaanse overheid raakt indianen

shutdown
Door de langste shutdown van de regering in de geschiedenis komt de gezondheidszorg en de voedselvoorziening voor minstens 90.000 indianen in gevaar. Tot nu toe willen noch Trump en de Republikeinen, noch de Democraten bewegen. De indiaanse Congresleden ondernemen verschillende politieke activiteiten om de shutdown op te heffen.

Lees meer:
https://www.indianz.com/News/2019/01/14/tribes-bring-shutdownstories-to-washingt.asp
https://www.indianz.com/News/2019/01/15/solutions-elusive-for-indian-country-as.asp

Wet'suwet'en First Nation: indianen weer slachtoffer van pijpleiding

wetsuweten
Noord-Amerikaanse indianen zijn weer slachtoffer van een pijpleiding. TransCanada (recent omgedoopt in TC Energy, hetzelfde bedrijf van de Keystone XL pijplijn) legt een gaspijpleiding aan door het land van de Wet’suwet’en First Nation (Britisch Columbia, Canada). De Unist’ot’en clan en de traditionele leiders hadden een kamp ingericht om de pijpleiding over hun land tegen te houden. Op 10 januari hebben gewapende Canadese troepen (RCMP) het kamp aangevallen, landverdedigers gearresteerd en de doorgang voor het oliebedrijf geforceerd. Op vele plekken, inclusief Nederland, is hiertegen geprotesteerd en zijn mensen solidair met de Wet’suwet’en. Het bestuur van de stichting NANAI heeft een petitie gestuurd aan de Canadese ambassade in Den Haag.
Lees meer
https://nanai.nl/2019/01/10/wetsuweten-indianen-aangevallen-door-canadese-politie/
https://www.cbc.ca/news/indigenous/wetsuweten-bc-first-nations-leaders-smithers-rally-1.4981069
https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/wet-suwet-en-camp-anti-pipeline-rallies-bc-1.4970840?fbclid=IwAR0pf-epI51MZtTMCAbGzK25C7qsFXmFeZKZO_6o02Gv2U2-YunrdzFu6fY

Trump beledigt weer Indianen

trump
De Amerikaanse president Donald Trump heeft al vaak de oorspronkelijke Amerikanen beledigd en zijn beleid is voor hen rampzalig. Op 14 januari maakte hij het echter nog bonter door in een Tweet tegen Elizabeth Warren Wounded Knee te noemen. Indiaanse leiders over heel Amerika hebben hun afschuw uitgesproken over deze respectloze en racistische daad.
Lees meer
http://www.ncai.org/news/articles/2019/01/14/ncai-denounces-president-trump-s-invoking-of-wounded-knee-massacre-and-battle-of-little-bighorn-in-political-attack
https://www.nytimes.com/2019/01/14/us/politics/wounded-knee-trump-warren.html
https://www.indianz.com/News/2019/01/14/racist-and-disrespectful-tweet-tribal-le.asp

New Native Theatre bestaat 10 jaar

yazzie
New Native Theatre in Minneapolis/St. Paul, opgericht door de Navajo toneelregisseur Rhiana Yazzie, bestaat 10 jaar. In die tijd hebben vele indianen van meerdere volkeren de gelegenheid gehad om zich op hun eigen manier te ontwikkelen. Verschillende eigenzinnige, indiaanse producties zijn de afgelopen jaren op de planken gebracht.
Lees meer
http://thecirclenews.org/business/new-native-theatre-celebrates-tenth-anniversary/

Wat doen we aan vermiste en vermoorde Indiaanse vrouwen?

missing
Heel veel indiaanse vrouwen zijn het slachtoffer van (seksueel) geweld. In Alaska is een blanke man die een indiaanse vrouw bijna had vermoord niet gestraft. Steeds meer indiaanse vrouwen wisselen met elkaar ervaringen uit en zoeken de publiciteit op. Een wet die erop moet toezien dat vermiste en vermoorde indiaanse vrouwen tenminste worden geregistreerd (Savanna’s Act), is nog steeds niet aangenomen.
Lees meer
https://theweek.com/articles/802674/struggle-native-american-women
https://www.indianz.com/News/2019/01/10/shameful-congress-fails-to-take-action-o.asp

Projecten

tasha

Tasha Nes van de Navajo kan mede dankzij NANAI studeren en een rolmodel zijn voor anderen op haar reservaat.

Deze Navajo studente aan de Northern Arizona University (NAU) in Flagstaff kan dankzij onze steun vaker naar haar ouders die in het afgelegen Black Mesa op het Navajo reservaat wonen. Zij hebben haar steun in de winter hard nodig. Tasha gaat er zo vaak mogelijk naar toe om te helpen met boodschappen, hout sprokkelen, het verzorgen van de dieren. Ze moet ongeveer 4 uur rijden, het laatste stuk van 40 km is onverharde weg, met veel kuilen. Haar familie woont in de buurt van een kolenmijn die al ongeveer 40 jaar voor veel vervuiling zorgt. Zowel van de lucht als van de bodem en het grondwater. Veel familieleden hebben astma. Er zijn ook diverse verlaten uranium mijnen in de buurt die nooit zijn opgeruimd.
Tasha doet voor haar master studie Biochemistry en Enviromental Sciences onder andere onderzoek naar sporen van vervuiling in de botten van de schapen die in de buurt van de mijnen gehouden worden. Bovendien worden door haar en haar team regelmatig monsters genomen van de bodem en de lucht en in het lab in Flagstaff geanalyseerd. Tasha brengt veel tijd in het lab van de NAU door.
Bovendien verlicht onze steun haar stress om het komende semester weer rond te komen. Ze schreef: “Dankzij jullie steun kan ik de huur van februari betalen en zal ik het komende semester geen financiële problemen hebben. Heel hartelijk bedankt NANAI!”
Het is sowieso lastig voor indiaanse studenten om aan beurzen en leningen te komen. Tasha heeft vorig jaar wat veranderd in haar studie traject waardoor het lastiger voor haar was om op tijd aan een beurs te komen. Zij kan er geen baantje bij nemen omdat haar studie heel veel tijd kost. Na de master die nog ongeveer 1,5 jaar duurt, wil ze graag verder studeren. Maar wel in de buurt blijven wonen. Ze wil graag haar kennis inzetten om het leven van de Navajo’s te verbeteren.
Wil je ook Tasha Nez steunen? Maak dan je bijdrage over op bankrekeningnummer NL34 TRIO 0197946453, ten name van Stichting NANAI, onder vermelding van Tasha Nez of klik hier om de bijdrage direct via iDeal over te maken

Nieuws uit Nederland

karakterstrijd
Er is een nieuwe roman: Karakterstrijd geschreven door Marco Vercooijen. De indiaanse cultuur speelt een belangrijke rol in deze roadtrip. Onder andere te koop bij bol.com.
Op de achterflap staat onder andere: “Reis mee met Tim van Leeuwen op zijn reis naar Alaska die zijn revalidatie zou moeten worden nadat hij afscheid had genomen van zijn leven waarin hij zich met coke op de been hield in een wereld vol deadlines en seksuele escapades. In het begin komt hij maar moeilijk los van zijn oude gewoontes. De keuze om de aantrekkelijke indiaanse Mai te vergezellen op een roadtrip van Alaska naar New Mexico lijkt dan ook een makkelijke keuze.”

Uit de krant: Steun Indianen in Brazilië en de Verenigde Staten

volkskrant
In de Volkskrant van 15 januari roept vicevoorzitter van de NANAI, Serv Wiemers, de Nederlandse regering op meer te doen aan het ondersteunen van inheemse volken. Indianen liggen onder vuur, onder meer in Brazilië en de VS. Tegelijkertijd is 2019 het VN-jaar van Inheemse Talen en heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen inheemse landbeschermers te ondersteunen.
Lees meer
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/steun-indianen-in-brazilie-en-de-verenigde-staten~b9452fe0/


Nieuw boek: Veerkracht, Indianen van nu over de wereld van morgen

madonna
Tijdens de NANAI-dag afgelopen oktober kreeg Madonna Thunder Hawk het eerste exemplaar van het boek ‘Veerkracht, Indianen van nu over de wereld van morgen’ uitgereikt. Een hoofdstuk in het boek gaat over haar leven en strijd, en over de rol van de stichting NANAI bij het ondersteunen van die strijd.
Lees meer
https://isvw.nl/Shop/veerkracht-serv-wiemers/

Mooie winkel: Hopi-Navajo in Den Haag

hopi-navajo
In het centrum van Den Haag, in de Molenstraat 32, is een mooie winkel met een indrukwekkende collectie aan Noord-Amerikaanse indiaanse producten: Hopi-Navajo.
Lees meer www.hopinavajo.nl

Help de Nanai groeien

De NANAI heeft vele honderden leden. Die achterban is van groot belang om ons werk goed te kunnen doen: (1) informatie geven aan het Nederlandse publiek over de huidige situatie van Noord-Amerikaanse indianen, (2) morele en politieke steun geven aan de strijd van Noord-Amerikaanse indianen voor hun politieke en culturele zelfbeschikking, en (3) financiering van projecten die door Noord-Amerikaanse indianen zelf zijn opgezet.
Met meer leden kunnen we ook meer doen. Help daarom mee en werf nieuwe leden/donateurs. Lid van de NANAI-familie ben je met een bijdrage van minimaal € 20 per jaar.
Lees meer nanai.nl
Dit is de NANAI Notes, de nieuwsbrief van de Nederlandse Stichting voor Noord-Amerikaanse Indianen.
Stuur deze e-mail vooral door aan zoveel mogelijk vrienden.
Stichting NANAI
Simone de Beauvoirstraat 41
3207 MA Spijkenisse
Tel. 06-14712024 / 06-46408029
info@nanai.nl
nanai.nl

U ontvangt deze mail, omdat u ingeschreven staat als donateur of omdat u zicht heeft in geschreven voor het ontvangen van deze nieuwsbrief. De nieuwsbrief van de stichting NANAI niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven.
MailPoet