Logo_def_klein
boven_foto_augustus
Nieuwsbrief NANAI Augustus 2020
In deze Nieuwsbrief gaan we in op wat corona betekent voor Indian Country en de noodhulp die NANAI tot nu toe geboden heeft. Leonard Crow Dog gaat een zonnedans houden, Tasha Nez werkt hard aan haar thesis en brengt regelmatig voedsel en water naar haar moeder en grootmoeder in Black Mesa.
Franci Taylor stuurde een uitgebreid bericht uit Salt Lake City, Nico Prins vertelt wat er gebeurt in Pine Ridge en Eric de Haan heeft een inleiding geschreven voor het interview dat hij met Jana Mashonee heeft gehouden. Dat interview (op video) is te vinden op onze website.

Ook besteden we aandacht aan naamsverandering van de Washington Redskins, de uitspraak van het gerechtshof dat half Oklahoma indiaans is en het (eventueel) stilleggen van de Dakota Excess pijpleiding.
En we besteden aandacht aan indiaanse kennis van de natuur in Canada, Navajo’s uit de regio Shiprock vertellen over de kracht van hun cultuur en een kunstenares heeft bijzondere mondkapjes gemaakt. De laatste 6 artikelen zijn links naar het originele artikel.

Tussenstand noodhulp Corona
€2.500 Jana’s Kids Foundation (Lumbee/Tuscarora)
€2.500 Leonard Crow Dog (Rosebud)
€2.500 Tasha Nez (Navajo)
€1.500 Henry Red Cloud (Pine Ridge)
€1.500 Ivan Looking Horse (Cheyenne River)
€1.500 Chinle Planting Hope (Navajo)
€1.500 Warrior Women project (Cheyenne River)
€1.000 Phyllis Young (Standing Rock)

€14.500 Totaal gedoneerd, iedereen bedankt voor de gulle giften!

En we gaan door want onze hulp is zeker in deze tijd nog steeds hard nodig. Je kunt nog steeds doneren voor de corona noodhulp via onze website nanai.nl, alle hulp is welkom!
golf_rood_zwart

LAPTOPS VOOR DE KARIHWANORON
MOHAWK IMMERSION SCHOOL

Inzamelingsactie van de NANAI, benodigd bedrag €1.000
Tussenstand van onze laptopactie is dat we totaal al €430 hebben opgehaald! Dat is een heel mooi bedrag waar we heel blij mee zijn en het zou super zijn als het lukt om het gehele benodigde bedrag van €1.000 voor 1 september te kunnen doneren aan ons oudste project van de NANAI, helpt u mee?

Lees meer hierover op Facebook : https://www.facebook.com/donate/271566560659583/
of ga naar ons hele bericht op de NIEUWS pagina, klik hier!
golf_zwart

INTERVIEW ERIC DE HAAN MET JANA MASHONEE
OP DE WEBSITE

Eric de Haan maakte een mooi interview met de inspirerende Jana Mashonee. Zijn verhaal én het interview staan te lezen op onze website.
jana
golf_rood_2

Bericht van Franci Taylor uit Salt Lake City

In dit artikel schrijft Franci Taylor over het wel en wee en de problemen van indiaanse studenten tijdens de corona crisis. Zij heeft de leiding over het ‘American Indian Resource center’ van de University of Utah. Zij is de vraagbaak van indiaanse studenten en helpt en ondersteunt hen maar mogelijk. Wat ze echter niet kan doen is zorgen voor internet ontvangst op afgelegen plekken op het immense Dineh reservaat in Arizona (Nederland past bijna twee keer in het reservaat). De universiteit is gesloten voor studenten en zij moeten dus vanuit huis contact onderhouden. Dit is zonder behoorlijke internet ontvangst vrijwel onmogelijk, waardoor veel studenten een grote achterstand oplopen en hun studie niet kunnen afronden. Ook belicht Franci de historische problemen van indianen om te kunnen studeren.
UnUtah
golf_zwart_2

Corona in het hart van de USA

Nico Prins, die al heel lang op het Pine Ridge reservaat in South Dakota komt, vertelt in zijn artikel Corona in het hart van de USA over de historie van het reservaat en de Black Hills. Ook gaat hij in op de vaak armoedige omstandigheden waaronder veel indianen op het reservaat leven. En hij beschrijft wat de corona crisis betekent voor een aantal van zijn vrienden. Het is niet gemakkelijk om iedereen op het reservaat van voedsel te voorzien. Toch zijn ze optimistisch. Ze hebben wel erger meegemaakt en zullen ook deze crisis wel overleven.
golf_zwart

Crow Dog’s Zonnedans gaat in aangepaste vorm door

NANAI geeft financiële steun
Van 26 juli tot en met 2 augustus vindt ook dit jaar één van de belangrijkste Zonnedansen van Noord-Amerika plaats, die op Crow Dog’s Paradise. Dit is een – inderdaad paradijselijk – stuk land aan de Little White River in het hart van het Rosebud indianenreservaat. Het is al generaties lang het land van de Crow Dog familie.
zonnedans
Leonard Crow Dog, spiritueel leider van de American Indian Movement en de Sicangu Lakota (Brule Sioux van Rosebud), leidt ieder jaar als hij kan een Zonnedans op zijn land. De Zonnedans is de meest heilige ceremonie voor de prairievolken. Deelnemers moeten zich een jaar lang voorbereiden en zware beproevingen doorstaan, waaronder de vier dagen van de ceremonie niet eten en nauwelijks drinken. Bezoekers mogen alleen op uitnodiging komen en geen opnamen maken gedurende de ceremonie.
Door de coronacrisis moet de Zonnedans wel worden aangepast. Er komen minder mensen en er worden mondkapjes gedragen. Maar: “Ik heb gevochten voor de Zonnedans. Ik heb in de gevangenis gezeten voor de Zonnedans. Er is geen reden om nu niet te bidden voor gezondheid en een goed leven,” aldus Leonard Crow Dog afgelopen maand.
Vele jaren was de Zonnedans verboden en pas sinds 1978 (American Indian Religious Freedom Act) weer officieel toegestaan in de Verenigde Staten.*
Crow Dog’s Zonnedans is een belangrijke uiting van indiaanse traditionele cultuur, maar ook van autonomie en zelfvertrouwen. De stichting NANAI steunt op verzoek van Chief Crow Dog dit jaar deze Zonnedans. Er waren fondsen nodig voor de organisatie, waaronder het opbouwen van de Zonnedans-ring. Er was onvoldoende geld voor voedsel voor de bouwers en benzine voor vervoer en kettingzagen. Bovendien waren er kosten voor Leonard Crow Dog zelf om verschillende volken te bezoeken om ze door het uitvoeren van traditionele ceremonies een hart onder de riem te steken in deze coronacrisis.
Leonard Crow Dog heeft laten weten dat hij dankbaar is voor de financiële steun die hij krijgt van de NANAI donateurs voor de voorbereiding van de Zonnedans.

Serv Wiemers
* Ik heb in Pine Ridge in 1968 en 1971 een zonnedans met de oude geestelijk leider Frank Fools Crow meegemaakt. De zonnedans was dan wel in 1978 weer officieel wettelijk toegestaan, maar praktisch werd deze ceremonie al veel eerder uitgevoerd, zonder problemen met de overheid. (red. LvK)
golf_zwart_2

Vervolg Tasha Nez

De afgelopen maanden heb ik regelmatig contact gehad met Tasha via sms, WhatsApp en Skype. Het is een zware tijd voor haar. De combinatie van online studie, schrijven van haar thesis, haar parttime baantje op het lab van de NAU-Northern Arizona University (dat ging wel door in afgeslankte vorm) en het zorgen voor haar moeder en grootmoeder op Black Mesa zorgen voor veel stress.
Ze heeft in april haar Midterm examen gehaald, online. Ze heeft vrijwel elke dag contact met haar moeder en grootmoeder op Black Mesa. Ceremonies zijn er eigenlijk niet omdat samenkomsten met meer dan 10 mensen verboden zijn.
Ze brengt elke 2 à 3 weken voedsel en schoonmaakspullen naar het reservaat. De ouderen zijn blij dat ze komt. Soms helpt ze mee met hout hakken. Het dorp waar haar moeder en grootmoeder wonen is vlakbij een bos.
Ze wilde dat haar moeder naar hun zomerverblijf zou gaan dat nog meer achteraf ligt. Maar iemand heeft de stoppenkast meegenomen zodat er geen elektriciteit is. Het is onduidelijk wie dat heeft gedaan. Er is geen geld voor een nieuwe. Voedsel is nu belangrijker. Gelukkig is iedereen gezond.
Later moest ze plotseling naar Gallup om water te halen voor haar familie op Black Mesa. De bron daar is opgedroogd. De week erop konden ze water halen bij de oude Peabody mijn. Die heeft een water punt. Ze heeft een grote familie. Soms moet ze in het zuiden van het Navajo reservaat opeens ook water en voedsel brengen naar familie.
Ze moet nog een aantal punten halen voor haar studie. Nu volgt ze een zomer klas. De punten die ze hiervoor haalt zijn noodzakelijk voor haar afstuderen. Ze schrijft deze zomer ook aan haar thesis die ze later in het jaar (waarschijnlijk november) moet verdedigen. In december haalt ze haar diploma.
Ze heeft veel alleen gezeten in haar appartement in Flagstaff. Ze gaat wel vaak fietsen en lopen om in beweging te blijven. Thuis doet ze ook haar traditionele gebeden die ze van haar grootmoeder heeft geleerd. Haar moeder zei: “Zorg ervoor dat je niet helemaal veramerikaanst”. Daar moest ze wel om lachen. Ze wil na haar studie een leider worden in de Navajo Nation. Daar is ze heel duidelijk in. Het ziet ernaar uit dat ze snel een baan zal vinden.
Op dit moment gaat het financieel lastig. Doordat haar studie vertraagd is, heeft ze niet op tijd een beurs aangevraagd. Half augustus wordt de studie weer hervat. Online.
Tasha is bijzonder blij met de steun van de NANAI. Het maakt echt het verschil.
Het gaat niet goed in Flagstaff. Er komen steeds meer covid gevallen. Tasha maakt zich zorgen of er wel genoeg middelen zijn om alle zieken te helpen als het erger wordt. Er is maar één ziekenhuis in Flagstaff die de covid patiënten kan behandelen.

Jan Ketelaars, update juli 2020
tasha
golf_zwart

Washington Redskins veranderen eindelijk hun naam

De Washington Redskins hebben eindelijk hun naam veranderd. De naam werd al vele tientallen jaren beledigend gevonden voor indianen. Onder druk van enkele grote sponsors ging de directie van de football club overstag. De Black Lifes Matter beweging heeft zeker ook een rol gespeeld bij de beslissing de naam te veranderen. Een overwinning voor de indianen.
golf_rood_zwart

Nieuw boek van Bianca Mastenbroek, Tisqantum.

In 2019 won Bianca Mastenbroek de prestigieuze Thea Beckmanprijs met haar historische roman Hendrick, de Hollandsche indiaan.
Nu heeft Bianca een tweede historische roman geschreven waarin een indiaan de hoofdrol speelt: Tisquantum. Waar de lezer in Hendrick de cultuur van de indianen zag door de ogen van een withuid, ziet de lezer nu de cultuur van de blanken door de ogen van een oorspronkelijke bewoner. Ogen die een genadeloze spiegel zijn.

De veertienjarige Tisquantum wordt door withuiden naar Europa ontvoerd. Hij is onder de indruk van al hun wonderen: de hoge stenen gebouwen, de geschreven symbolen waarmee ze communiceren en de vernietigingskracht van hun wapens. Toch wil Tisquantum maar één ding: terug naar zijn oude leven. Want de withuiden proberen hem te veranderen, hem hun gebruiken op te leggen, hem te verstikken in hun leugens.
Lukt het hem om te ontsnappen en weer thuis te komen voordat hij zichzelf verliest?

In 1620 vertrokken de Pilgrims (de voorouders van de Founding Fathers van Amerika) vanuit Leiden naar de Nieuwe Wereld. Verzwakt en ziek kwamen ze daar aan. Zij kregen hulp van een wel heel bijzonder persoon: een oorspronkelijke bewoner die hun taal sprak.
Hoe Tisquantum Engels leerde en welke avonturen hij beleefde voordat hij de Pilgrims hielp overleven, lees je in dit boek.
Een verhaal vol leugens en verraad, wonderlijke ontdekkingen en onverwachte vriendschappen.
Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Tisquantum verschijnt 7 augustus, kost € 16,95 en is te bestellen (natuurlijk met handtekening) via www.biancamastenbroek.nl.
tisquantum
golf_zwart

Indiaanse kennis van de natuur moet veel meer worden gebruikt.

De indiaanse gemeenschap in Canada heeft kennis van de natuur die bijzonder waardevol is. Er zou veel meer gebruik gemaakt moeten worden van die kennis van indianen over bijvoorbeeld de zalm, aardbeien de kariboes. Een pleidooi voor een indiaanse, holistische kijk op de wereld. Het milieu wordt er beslist beter van.
stevenitha
Steven Nitah hielp om een groep van native bewakers op te richten in The North West Territories.
golf_geel
plantingseeds

Verhalen uit het Navajo reservaat.

De ouderen op het Navajo reservaat hebben verhalen doorgegeven over rampen, veerkracht en overleven. Nieuwe generaties brengen deze verhalen weer tot leven. Inwoners van Shiprock vertellen over het planten van zaden, over weven, water, huisvesting, gezondheid, de aarde. Over de kracht van hun cultuur. Belangrijk in deze corona tijd.
golf_rood_zwart
mondkapje

Mondkapjes kunst

Toen ze weer was opgeknapt na getroffen te zijn geweest door het corona virus, heeft kunstenares Delaena Rae Uses Knifes een aantal maskers gemaakt van kralen om het virus te bezweren. Het zijn heel symbolische mondmaskers geworden.
golf_zwart
ADVERTENTIE NANAI_adv3
Western Experience gaat door!
In samenspraak met Libema en de Brabanthallen en uiteraard de richtlijnen van de diverse instantie’s in acht te nemen is de organisatie van de Western Experience gestart. Festival directeur Ivo van der Bijl: “We weten nog niet of we een “normale” experience kunnen organiseren maar dat er één komt dat is zeker, wellicht moeten we in dagdelen gaan denken om toch zoveel mogelijk mensen weer te laten genieten van alle aspecten van onze mooie country-wereld”.

De komende weken wordt er meer duidelijk maar standhouders kunnen zich wel al gewoon aanmelden en de kaartverkoop start zoals altijd op 1 oktober. Blijf onze facebook pagina in de gaten houden en wellicht kunnen de filmpjes en backstage momenten u al in de juiste sferen brengen, een beetje voorpret is nooit erg!!
Website Facebook Nieuwsbrief
golff6f6f6

Wordt een groot deel van Oklahoma indiaans gebied?

Het Hooggerechtshof heeft besloten dat half Oklahoma eigendom is van de verschillende indiaanse volkeren die er wonen. Dit kan vergaande consequenties hebben voor de soevereiniteit van de indiaanse volkeren. Het kan namelijk betekenen dat juridisch gezien de indiaanse volkeren hun reservaten kwijtraken. En dat hierdoor hun land wordt afgenomen
oklahoma
golf

Pijpleiding North Dakota moet worden stilgelegd

pijplijn
Een gerechtshof in North Dakota heeft besloten dat de Dakota Excess pijpleiding moet worden stilgelegd. Er zijn te veel lekken. De maatschappij die de pijpleiding beheert kan niet garanderen dat het grondwater niet vervuild wordt door die lekken. Het lijkt een grote overwinning voor de indiaanse stammen die hier me te maken hebben.
Het is echter de vraag of het daadwerkelijk gaat gebeuren. Het oliebedrijf heeft intussen aangekondigd dat de olie gewoon blijft stromen door de pijpleiding. En olie is niet het enige wat lekt en gezondheidsproblemen veroorzaakt.
banner
Logo_def_klein_200
facebook