Teddy Draper jr.

De meest spirituele plek op aarde is Canyon DeChelly in Arizona.

Teddy Draper werd geboren op 3 oktober 1949 en is de zoon van een voormalig United States Marine Corps Navajo Code-Talker, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan diende.

Hij is lid van de Navajo Nation en noemt Canyon DeChelly en Canyon Del Muerto ‘thuis’. De clan van zijn moeder is Naashgali Dine’e, de clan van vaders kant is Ashiihi. Teddy woont in Chinle, Arizona met zijn vrouw Ophelia Garcia, hun zoon en drie kleinkinderen. Chinle is gelegen in het noordoosten van Arizona aan de monding van de prachtige Canyon DeChelly.

Teddy Draper studeerde aan de American Academy of Arts in Chicago, Illinois, en aan het Navajo Community College in Many Farms, Arizona. Hij is adjunct-instructeur bij Dine College in Tsaile, Az.

Teddy wijdt zijn tijd en inspanningen aan de Chinle Youth Athletic Club; een groep vrijwilligers die helpt bij het organiseren en begeleiden van atletiekwedstrijden als alternatief voor alcohol en drugsmisbruik. Tijdens de wintermaanden is hij basketbalcoach en reist hij met zijn teams door het zuidwesten voor wedstrijden in diverse competities.

Teddy staat bekend als de vernieuwer van de Draper Pastel-techniek. Deze techniek is de afgelopen veertig jaar voortdurend verfijnd en verbeterd. Werken met pastelkrijt gebeurt op een witte pastel onderlaag.

In de afgelopen jaren heeft Teddy workshops en seminars gegeven om kunstenaars te instrueren in zijn techniek. Hier leert men niet alleen werken met de technieken op het gebied van pastels, olieverf en aquarellen, maar ook neemt hij de leerlingen mee in zijn ‘Walk In Beauty’: het spiritueel begrijpen dat respect en samenleven met al het leven op aarde een rode draad is die de beelden op aarde verbindt met het hele universum.

Teddy heeft in de jaren 80 veel prijzen gewonnen met zijn werk. Hij en zijn vrouw staan internationaal bekend om hun turquoise, zilveren en gouden sieraden. Hij reist vaak door de Verenigde Staten om zijn kunstwerken tentoon te stellen en heeft internationale bekendheid verworven tijdens een tour door Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië.

Teddy Draper jr. is door de NANAI uitgenodigd om het 50-jarig bestaan op te luisteren en hij neemt de uitnodiging graag aan.

(Persoonlijke verhaal van Leo van Kints)
Ik heb Teddy op verschillende reizen ontmoet. Degenen die een door mij georganiseerde reis naar de indianen cultuur van het zuidwesten hebben meegemaakt, herinneren zich beslist de hartelijke ontvangst van de familie Draper en de pastel workshop die Teddy ons gaf. Hij kent iedereen in en rond Chinle en de canyon. Tochten met een indiaanse gids door Canyon DeChelly werden aangeboden zodra de canyon droog en berijdbaar was. Maar hij regelde altijd een gids voor ons, zelfs als de canyon officieel nog niet toegankelijk was. Dat maakte zon rit extra spannend. De oersterke Pick-ups ploegden zich een weg door de ondergelopen stukken. Een begaanbaar pad was er niet te zien. De enorme waterschermen die ontstonden langs de auto waren spectaculair. We hebben daar mooie herinneringen aan.

Teddy zal workshops met pastelkrijt geven en ook zeker vertellen over zijn leven met en in de natuur. Eén keer toen ik bij hem logeerde sliep ik op een stretcher in de woonkamer. s Morgens rond 6 uur, vóór zonsopkomst, ging Teddys wekker af en korte tijd later verliet hij het huis en was terug bij het ontbijt. Toen ik hem vroeg wat hij zo vroeg buitenshuis deed vertelde hij dat hij de nieuwe dag welkom heette en de zon begroette. Een kleine ceremonie die hij regelmatig uitvoert. Teddy is een interessante en humorvolle gast die ook heel serieus kan vertellen over de Dineh (Navajo) spiritualiteit.