Marcella Gilbert

marcella1

Marcella Gilbert is de dochter van Madonna Thunder Hawk. Zij organiseert projecten voor Lakota en Dakota gemeenschappen, waarin het in eigen handen nemen van de voedselvoorziening en de revitalisering van de indiaanse cultuur centraal staan.

Zij behaalde een Master’s Degree in Nutrition aan de South Dakota State University en volgde in 2014 het programma van het Native Nations Rebuilders van de Bush Foundation.

Zij is afgestudeerd aan de We Will Remember Survival Group. Deze alternatieve school, gerund door en voor inheemse mensen, hielp enorm bij het verwerken van de gevolgen van de kolonisatie en het genezen van de intergenerationele schade die veroorzaakt is door de kostscholen.

Marcella werd sterk beïnvloed door het activisme en het leiderschap van haar familie in de American Indian Movement. In 1977 was zij, als zeventienjarige, afgevaardigde van de pas opgerichte International Indian Treaty Council in Genève.

Haar doel is om duurzaam traditioneel voedsel en biologische landbouw opnieuw in haar reservaat te introduceren als een uiting van de meest fundamentele vorm van overleven en mensen in hun kracht te zetten. Zij werkt aan de lancering van het proefproject Mobiele Leerervaring in haar eigen overlevingsschool Waniyetu Iyawapi (Winter Count).

Marcella is momenteel directeur van het Simply Smiles kinderopvang project in het Cheyenne River-reservaat in South Dakota. Marcella was te horen en te zien in de tweede aflevering van de serie Ondersteboven van de Amerikas van Waldemar Torenstra.

marcella2