Joely van Dommelen

She:kon/Groeten,

Aan onze supporters van Karihwanoron Kanienkeha Owenna Tsi Ionterihwaienstahkwa (Mohawk Immersion) Nia:wen/Bedankt voor alle jaren van steun aan ons unieke Mohawk taalprogramma.

Mijn naam is Joely Kanietenhawi van Dommelen, ik ben een Mohawk vrouw, een moeder van vier kinderen en grootmoeder van zeven. Ik ben geboren met een Nederlandse achternaam, die ik geërfd heb van de voorouders van mijn vader. Misschien werk ik daarom nog steeds en voel ik mij verbonden met de NANAI, ik weet het niet zeker…

In 1988 begon de Karihwanoron school onze taal en cultuur, in een huiselijke sfeer, te onderwijzen aan kinderen van 2 jaar tot de 6e klas.  We doen dit tot op de dag van vandaag. Door geld in te zamelen zijn we al 30 jaar in staat om op de Karihwanoron school les te geven in de Mohawk taal. Mede met steun van de NANAI van wie we regelmatig een bijdrage hebben mogen ontvangen.

De geweldige Maria van Kints begon mij rond 1990 te steunen. Zij kwam in contact met mensen die bekend waren met de Karihwanoron school, zoals mijn moeder Dale Dione, Loran Thompson en Selma Delisle. Sinds die tijd is er zeer regelmatig contact geweest.

In 2000 werd mij gevraagd om naar Nederland te komen en ik heb veel NANAI leden leren kennen tijdens een tour van een week.  Het bezoek heeft grote impact gehad op mijn leven. De mensen waren erg goed voor mij en ook voor de anderen die op bezoek waren voor deze tour. Sinds die reis hoopte ik dat ik tijdens mijn leven nog minstens één keer naar Nederland kon komen, als de NANAI tenminste zou blijven bestaan. Gelukkig is dat het geval.

Ik was erg blij toen Suzanne Nieuwland mij uitnodigde voor de NANAI dagen in september/oktober. Ik verheug me er ook enorm op om Leo van Kints weer te ontmoeten!

Sken:nen/Vrede,

Ik kijk ernaar uit om nieuwe vrienden te ontmoeten,

Joely Kanietenhawi van Dommelen

joely1