Inschrijven workshops 25 en 26 januari 2020

Western Experience 2020

Michelle Reed

Michelle Reed is een lid van de Lac Du Flambeau Band van de Ojibwa. Ze woont op het boven-schiereiland van Michigan met haar man en hun twee kinderen. Ze is mede oprichtster van de Woodland Sky Native American Dance Company en danst o.a. voor de #1 Native American recording artist Brule’. Ze heeft N8V Dance Fitness ontwikkelt, een workout die cultuur, gezondheid en wellness met elkaar combineert. Ze heeft de mogelijkheid gehad om dit te delen met scholen en universiteiten. Ze ontwerpt kleding en accessoires voor kampioensdansers en heeft haar eigen tassenlijn, MReed Designs Purse Co.

Haar laatste project is de Indigenous Girl Doll collection. De laatste twee zomers regelt ze de cultuurevenementen bij het gerenoveerde Waaswaaganing Living Arts en Cultuur Center in Lac Du Flambeau, Wisconsin.

Medicine Bag Workshop

25 januari 2020 13:00 – 14:00 uur

Onder leiding van Michelle Reed ga je zelf op traditionele indiaanse wijze een Medicine Bag maken en deze kun je daarna bewerken zoals je zelf wilt. De Medicine Bag wordt gemaakt van leer.

Michelle komt speciaal naar Nederland om op te komen treden op de Western Experience 25 en 26 januari 2020. Dit is dus een unieke kans om dit eenmalig te kunnen doen.

Betekenis van de Medicine Bag:
Een Medicine Bag is een traditionele Noord-Amerikaanse Native tasje voor verschillende items van bovennatuurlijke kracht. Iedereen kan zo’n tasje hebben, maar gewoonlijk wordt het gedragen door de medicijnman of sjamaan. Als omhulsel voor bovennatuurlijke voorwerpen moet de Medicine Bag zelf ook een bepaalde ‘kracht’ hebben. Er zitten vaak dingen in zoals diervachten, speciale stenen of alles wat een bepaalde betekenis heeft voor de eigenaar. Naast de eigenaar mag niemand in dit tasje kijken. Als de eigenaar stierf, werd het samen met hem begraven.

De workshop kost € 15 per persoon en is inclusief materiaal (maximaal 10 personen per workshop).

Let op! Michelle spreekt geen Nederlands. De workshop is in het engels.

Dreamcatcher Workshop

26 januari 2020 13:00 – 14:00 uur

Onder leiding van Michelle Reed ga je zelf op traditionele indiaanse wijze een Dromenvanger maken en deze kun je daarna bewerken zoals je zelf wilt. De Dromenvanger wordt gemaakt van Red Willow (twijgje) en deze kun je daarna bewerken zoals je zelf wilt.

Michelle komt speciaal naar Nederland om op te komen treden op de Western Experience 25 en 26 januari 2020. Dit is dus een unieke kans om dit eenmalig te kunnen doen.

Betekenis van de Dromenvanger:
De legende zegt dat de Dromenvanger werd gebruikt door de Woodland Indianen en dat deze in hun hut bij het venster werd gehangen. Het zou alle dromen moeten vangen, goed of slecht. De slechte dromen zouden blijven hangen in de draden en daar door het eerste morgenlicht worden verbrand. De goede dromen werden verzameld in het centrum en vastgehouden door de veren, zodat ze de volgende nacht terug zouden kunnen keren als droom.

De workshop kost € 15 per persoon en is inclusief materiaal (maximaal 10 personen per workshop).

Let op! Michelle spreekt geen Nederlands. De workshop is in het engels.

Kendall Old Elk

Kendall Grant Old Elk is een lid van de Apsaalooke natie, of Crow Stam, uit het zuid-centrale deel van de staat Montana/USA. Zijn naam is hem gegeven door een van zijn Clan Uncles en is Aagaaniexhiesa (He Rides Good). Een naam is een wens. Mijn wens is dat alles wat ik doe dat ik het goed doe, of het om dieren gaat, onderwijs, dans, zingen of entertainen. Hij komt uit een klein stadje op het Crow reservaat genaamd Wyola aan de voet van de Big Horn Mountains. Toen hij opgroeide heb ik veel verhalen gehoord over onze geschiedenis van mijn opa en ooms. Hij studeerde aan de Montana State University en hij heeft veel gereisd. Van 1986 tot 1990 diende hij in het Amerikaanse leger.

Hij heeft lezingen gegeven in zijn reservaat en aan lokale scholen buiten zijn reservaat en geeft nog steeds lezingen over zijn cultuur en over Native American onderwerpen in musea, verenigingen en scholen in Europa.

Op het moment woont Kendall ook in Europa, deels in Duitsland, deels in Spanje. De reden daarvoor is om zijn cultuur te kunnen delen. De afgelopen 18 jaar is hij actief in het maken van traditionele Indiaanse kunst en gebruikt hierbij de traditionele Indiaanse vaardigheden. Dansen en zingen, alsook het organiseren en het jureren van Native American feesten genaamd Powwows; zijn enkele van zijn vaardigheden.

Dream Catchers Workshop

The Dream catcher comes from the Great Lakes Region of the US. They are a traditional childrens item from the local tribes in that area. I was taught by an Ojibwe It is an item used to help the smaller children sleep easier. As we get older we are able to better control our minds.

The Dreamcatcher acts as a filter. Letting the good dreams pass through and trickling down the leather to the infant. The bad dreams or nightmares follow the thread and end up bothering the stone in the middle. And with the rising of the sun in the morning, they disappear.

They should be hung near the head of the person they are protecting.

Earrings Workshop

There will be 2 types of earrings offered. Loop earrings with just beads, And Loop Earrings with dyed porcupine qulls.

The beads are a size 11 czech sead bead.

Beads were often times traded for material collected by native americans. Hides, wild vegetables, wild game. Beads were often times traded between tribes for very high prices depending the color. It was recorded that a member from my tribe (the Crow Tribe) traded a horse for 100 powder blue beads.

Beadwork became a high point of expression for many of the tribes. With many colors and designs being used.

The quills come from porcupine in Montana. Before the coming of the whiteman and the traders, many Native Americans used the quills from Porcupines or stripped bird feathers to decorate clothing. The dyes are traditional plants, berries, or roots. As the quills are authentic, it would be wise to push a needle through before passing the thread, as the natural fats would still be inside the quills.

Inschrijfformulier

(workshops vanaf 16 jaar)

Share This Post