ONS TEAM

Suzanne Nieuwland
Voorzitter
suzanne@nanai.nl

Even voorstellen…mijn naam is Suzanne Nieuwland, ik ben 49 jaar en ik woon samen met John, de hond Ferry en kat Tom in Steenbergen NB.

Sinds 2002 ben ik eigenaar van de webshop BearClaw Native Arts & Crafts. Hiervoor reis ik regelmatig naar reservaten en powwows in Ontario, Canada, om de mooiste originele indiaanse kunst en handwerken in te kopen.

Mijn passie voor de indiaanse cultuur begon al op mijn 16e, toen ik vaak mijn familie in Canada bezocht. Mijn tante Chris nam me destijds mee naar een Trading post op het Six Nations-reservaat, waar ik urenlang rondkeek en unieke items kocht om mee terug naar Nederland te nemen. Wat begon als een interesse, groeide uit tot een gepassioneerde hobby. Uiteindelijk ben ik, naast mijn fulltimebaan als financieel adviseur, begonnen met de verkoop van authentieke indiaanse artikelen.

Ik koop alle producten rechtstreeks van de makers. Hiermee wil ik niet alleen hun prachtige kunst promoten, maar hen ook stimuleren hun traditionele handwerk voort te zetten. Veel indiaanse gemeenschappen leven onder moeilijke omstandigheden, en het is mijn doel om hen door middel van eerlijke handel en directe steun te helpen.

In 2016 besloot ik mijn betrokkenheid verder uit te breiden en bood ik mijn hulp aan bij de Stichting NANAI. Omdat ik graag evenementen organiseer, hielp ik mee met de planning van de NANAI Dag op 16 oktober 2016. Dit bleek het begin van een mooie samenwerking. In januari 2018 werd ik gevraagd toe te treden tot het bestuur, en sindsdien ben ik met trots voorzitter van NANAI.

Mijn doel is om de indiaanse cultuur en tradities onder de aandacht te brengen en te ondersteunen waar mogelijk. Ik kijk ernaar uit om deze missie samen met de NANAI voort te zetten.

Sibelle Yurteri
Secretaris
sibelle@nanai.nl

Even voorstellen…..mijn naam is Sibelle Yurteri, ik ben 59 jaar en velen van jullie kennen mij van de Western Experience. Via dit evenement ben ik de afgelopen jaren steeds nauwer gaan samenwerken met de NANAI.

Mijn eerste ontmoeting met Native Amerikanen was in 1993, toen Bob de Jong een dansgroep uitnodigde. Het klikte meteen zo goed dat mijn Native familie in de jaren daarna enorm is gegroeid. Ik heb met de First Nations Dance Company van Richard Donaghey door heel Europa gereisd en ben uiteindelijk terechtgekomen bij de Gathering of Nations in Albuquerque, NM, USA. Na mijn eerste jaar als vrijwilliger kreeg ik de eer om deel uit te maken van het Miss Indian World Committee, waar ik in 2023 voor het laatst bij was.

In de jaren ‘90 was ik al donateur van de NANAI en ben ik bij diverse evenementen, demonstraties en workshops geweest. Het is bijzonder hoe de cirkel nu weer rond is.

Mijn motivatie om opnieuw betrokken te raken bij de NANAI is simpel: nu, meer dan ooit, hebben Indigenous gemeenschappen in Amerika en Canada onze steun nodig.

Naast mijn rol als secretaris ben ik ook verantwoordelijk voor de coördinatie van evenementen. Samen met de NANAI event crew, een team van toegewijde vrijwilligers, zorg ik ervoor dat onze evenementen soepel verlopen en bijdragen aan de missie van NANAI.

Ik kijk ernaar uit om samen te werken als team en hoop met mijn inzet en betrokkenheid bij te dragen aan het voortzetten van de missie van de NANAI.

Vacature
Penningmeester
info@nanai.nl

Vacature: Penningmeester bij de stichting NANAI + BANAI

Ben jij financieel nauwkeurig, betrouwbaar en heb je affiniteit met de missie van de NANAI? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Over de NANAI

De Nederlandse Actiegroep voor Noord Amerikaanse Indianen (NANAI) zet zich al meer dan 50 jaar in voor de bewustwording en ondersteuning van inheemse gemeenschappen in Noord-Amerika en Canada. Door middel van evenementen, educatie en samenwerkingsprojecten dragen wij bij aan de erkenning en ondersteuning van deze gemeenschappen.

Over de BANAI 

De Belgische Actiegroep voor Noord Amerikaanse Indianen (BANAI) is sinds maart 2025 gestart en zet zich net als de NANAI in voor voor de bewustwording en ondersteuning van inheemse gemeenschappen in Noord-Amerika en Canada. Door middel van evenementen, educatie en samenwerkingsprojecten dragen wij bij aan de erkenning en ondersteuning van deze gemeenschappen.

Wat ga je doen?

Als penningmeester ben je verantwoordelijk voor het financiële beheer van de stichting. Je zorgt ervoor dat de inkomsten en uitgaven transparant en goed georganiseerd zijn. Jouw taken omvatten:

  • Het beheren van de financiën en bankzaken van de stichting
  • Het bijhouden van de financiële administratie
  • Opstellen en bewaken van de begroting
  • Jaarlijks opstellen van een financieel overzicht
  • Rapporteren aan het bestuur over de financiële stand van zaken
  • Ondersteunen bij fondsenwerving en subsidieaanvragen

Wie zoeken wij?

We zoeken een betrokken en nauwkeurige vrijwilliger die:

  • Ervaring heeft met financiële administratie (ervaring als penningmeester is een plus, maar geen must)
  • Bekend is met budgetbeheer en boekhouding (of bereid is dit te leren)
  • Accuraat en betrouwbaar is
  • Affiniteit heeft met de missie van NANAI
  • Bereid is om ongeveer 2-4 uur per maand aan deze functie te besteden

Wat bieden wij?

  • Een kans om actief bij te dragen aan een betekenisvolle organisatie
  • Samenwerking met een gepassioneerd team
  • Flexibiliteit in de uitvoering van je taken
  • Waardering en erkenning voor je inzet

Interesse?

Wil jij deel uitmaken van de NANAI en je inzetten als penningmeester? Stuur ons een korte motivatie en jouw ervaring naar info@nanai.nl.

We kijken uit naar je reactie!

paul2

Paul Looijestijn
Algemeen bestuurslid
paul@nanai.nl

Even Voorstellen… mijn naam is Paul Looijestijn en ik ben momenteel 52 jaar oud. Ongeveer acht jaar geleden maakte ik kennis met NANAI toen ik mijn vader, Johan, vergezelde naar een NANAI-dag. Deze kennismaking leidde ertoe dat ik mij ben gaan verdiepen in de doelstellingen van de NANAI en begon met het lezen van artikelen en het bekijken van documentaires over inheemse volkeren. De geschiedenis en de omstandigheden van deze volkeren raakten me diep.

Ik werd al snel donateur en meldde mij als vrijwilliger aan om bij te dragen aan de missie van NANAI. Sindsdien ben ik bijna altijd aanwezig op de verschillende locaties waar NANAI aanwezig is met een stand.

Door mijn inzet voor NANAI draag ik mijn steentje bij om de inheemse volkeren van vandaag te ondersteunen via deze prachtige stichting. Om het in het Engels te zeggen: To make some wrongs right (om enkele onrechtvaardigheden recht te zetten).

Naast mijn werkzaamheden als algemeen bestuurslid zal ik mij ook bezighouden met social media en als coördinator van de vrijwilligers.

Katleen Colaert
Algemeen bestuurslid NANAI
Voorzitter BANAI

Even voorstellen…mijn naam is Katleen Colaert, ik woon in België en volgende maand word ik 60. Ik ben moeder van Hanna, Sarah en Elias, en pleegmoeder van Sandra en Feliciana. Daarnaast ben ik trotse grootmoeder van Noah, Annas, Tina, Ayah, Abigail, Isaak en baby Nassim.

Vanuit mijn opleiding ben ik maatschappelijk werker en heb ik zeven jaar met vluchtelingen gewerkt. In 1995 ben ik echter toevallig in de verzekeringswereld terechtgekomen, waar ik sindsdien werkzaam ben als verzekeringsmakelaar. Toch ligt mijn echte passie bij de indiaanse volkeren van Noord-Amerika.

Op mijn 13e werd ik lid van de Kiva en de NANAI en was ik ook enige tijd betrokken bij de BANAI, de Belgische tak van NANAI, die later is opgehouden te bestaan. Door een oproep van mevrouw Vossaert van de Kiva begon ik brieven te schrijven naar indiaanse gevangenen die slecht werden behandeld vanwege hun strijd voor hun culturele vrijheid. Zo leerde ik Alaska native Joseph Allockeok Komok Jr. kennen, met wie een langdurige vriendschap ontstond. Na een onderbreking vanwege mijn huwelijk en de opvoeding van mijn kinderen groeide deze band verder uit tot een diepe liefde. Helaas is Joseph vorig jaar plotseling overleden, en nu is mijn wens sterker dan ooit om iets te betekenen voor de indiaanse gemeenschappen.

Het is altijd mijn droom geweest om in België een stichting op te richten, en die droom wordt nu werkelijkheid. Bij de NANAI ontmoette ik Patrick (ook uit België) en zijn gezin, die dezelfde missie delen. Samen hebben we de BANAI heropgericht, die we voorlopig met z’n tweeën runnen. We zoeken nog een penningmeester en enthousiaste leden die willen helpen BANAI verder vorm te geven.

Daarnaast zal ik als algemeen bestuurslid van de NANAI mijn steentje bijdragen. Je zult ons zeker vaak tegenkomen op evenementen, en we kijken er enorm naar uit om de missie van de NANAI en BANAI voort te zetten en verder te versterken!

Patrick de Rooze
Algemeen bestuurslid NANAI
Secretaris BANAI

Even voorstellen…Mijn naam is Patrick De Rooze, ik ben 59 jaar en kom uit Gent, België. Mijn hele carrière heb ik gewerkt in de bewakingssector, maar binnenkort ga ik met pensioen.

Mijn interesse in de indiaanse volkeren van de VS en Canada is er al sinds mijn jeugd. Het buitenleven, de vrije natuur, het respect voor de aarde en de dieren – deze manier van leven heeft me altijd aangesproken. Maar naarmate ik ouder werd en me verdiepte in de geschiedenis, ontdekte ik ook de schrijnende omstandigheden en onrechtvaardige behandelingen die deze ooit machtige volkeren hebben ondergaan. Op dat moment wist ik: ik hoef niet te kiezen, dit is wat ik wil doen. Samen met mijn echtgenote hebben we door de jaren heen verschillende initiatieven en organisaties gesteund.

In België waren er enkele organisaties, en ook de Stichting Lakota in Nederland sloot aan bij onze interesses. Maar toen al deze initiatieven stopten, bleef er weinig over. We besloten ons aan te sluiten bij de NANAI, een organisatie die we al langer kenden. Vanaf het eerste moment waren we onder de indruk: de warmte, het enthousiasme, de daadkracht, de projecten, de vrijwilligers, de openheid en de strijdlust – dit hadden we nog nooit eerder ervaren. We wisten meteen: hier willen we deel van uitmaken!

En zo werd een langgekoesterde droom werkelijkheid: samen met Katleen heb ik de BANAI vzw, de Belgische tak van NANAI, opgericht. We hopen hiermee ook onze zuiderburen mee te nemen op deze prachtige missie.

Daarnaast zijn we toegetreden tot het bestuur van NANAI en zullen we ons, naast de werkzaamheden voor BANAI, ook als bestuurslid en vrijwilliger inzetten voor het succes van alle evenementen.

Wij kijken er enorm naar uit om samen verder te bouwen aan deze missie!

Western Experience 2025 – Fotocredits : GH Verver Photography