In loving memory of  Cole ‘Coco’ Brings Plenty (1996-2024)

Met vele anderen betreurt Stichting NANAI het overlijden van Cole Brings Plenty. De inheemse acteur was al enkele dagen vermist en werd afgelopen vrijdag 5 april onder mysterieuze omstandigheden in een begroeid gebied op enige afstand van de weg dood aangetroffen naast zijn auto. Cole was burger van de Cheyenne River Sioux Tribe en student aan Haskell Indian Nations University in Kansas. Cole, liefkozend Coco genoemd door zijn naasten, was de neef van inheemse acteur Moses Brings Plenty en vertolkte de rol van Pete Plenty Clouds in 1923, een prequel van de populaire westernserie Yellowstone. Hierdoor was Cole een rolmodel voor inheemse jongeren, waarmee zijn plotseling overlijden nog meer losmaakt in de inheemse gemeenschap. De doodsoorzaak is (nog) onbekend. Cole werd 27 jaar oud.

Namens de stichting NANAI willen we de familie, vrienden en medestudenten van Cole onze oprechte deelneming betuigen en hen veel sterkte toewensen. We zijn in gedachten bij hen. Vanuit de NANAI hebben we onze steun aangeboden en zullen we hen bijstaan in hun strijd voor gerechtigheid voor Cole’s tragische overlijden.

We willen niet alleen de familie van Cole ondersteunen, maar ook actief op zoek gaan naar projecten of initiatieven die zich inzetten voor de vele andere slachtoffers van de voortdurende reeks van vermiste en vermoorde inheemse personen. Het is de hoogste tijd dat de oorspronkelijke bewoners niet langer worden gezien als doelwitten van geweld, wij zullen ons inzetten om hier een einde aan te maken!

Braids for Cole Brings Plenty
BRAIDS FOR COLE
Zijn nabestaanden hebben opgeroepen om vandaag, op 8 april, je haren in vlechten te dragen als eerbetoon aan Cole. Veel inheemse mensen dragen hun haar op deze manier als manier van zelf-expressie en culturele vertegenwoordiging, zo ook Cole. Zijn vlechten zouden zijn afgesneden kort voor zijn overlijden. Ten tijden van de kostscholen werden inheemse kinderen vaak kaalgeschoren, dus lang haar is een symbool geworden van inheemse weerbaarheid en kracht. Door mee te doen aan deze actie, tonen wij niet alleen respect voor Cole, maar voor alle inheemse mensen.
Financiële steun aan de medestudenten van Cole Brings Plenty
Ryia LeBeau, de Warrior Woman die vorig jaar aanwezig was op onze NANAI-dag en medestudente van Cole, heeft aangegeven dat de NANAI financiële steun kan geven aan zijn medestudenten, zodat zij de wake en uitvaart van Cole kunnen bijwonen. Deze zullen op 14, 15 en 16 april plaatsvinden in South Dakota. De studenten van Haskell Indian Nations University moeten hiervoor elf uur reizen vanuit Kansas.
Wil jij de medestudenten van Cole helpen om afscheid te kunnen nemen? Doneer dan via onze website, de onderstaande link of via deze inzamelingsactie. Alle donaties worden verdubbeld door NANAI. Heel erg bedankt voor jullie steun!
Link naar onze website om te doneren: www.nanai.nl
Link naar de Facebook inzamelingsactie : Facebook
Je kunt het geld ook overmaken via bankrekening NL34TRIO0197946453 tnv St. NANAI en onder vermelding : hulp aan de medestudenten van Cole

Goed om te weten is dat de NANAI een ANBI status heeft, wat fiscale voordelen kan opleveren voor jouw donatie.

Lees hierover meer via: Doneren – Stichting Nanai

Haarafknipping zonder toestemming: een diepgaand onrecht

Het haar van Cole werd naar verluidt zonder zijn toestemming afgeknipt tijdens een concert op de avond dat hij vermist raakte.

Voor Lakota en andere indianen is het afknippen van hun haar zonder toestemming erg pijnlijk omdat het haar diepgaande spirituele en culturele betekenissen heeft. Het haar wordt beschouwd als heilig en symboliseert kracht, identiteit en verbondenheid met voorouders. Het afknippen ervan wordt gezien als een aantasting van hun identiteit, een verlies van spirituele kracht en een ontheiliging van hun cultuur. Bovendien herinnert het afknippen van het haar hen aan de traumatische ervaringen van de kostscholen, waarin het afknippen van het haar een van de vele manieren was om de inheemse cultuur te onderdrukken en assimilatie te bevorderen. Het brengt dus diepe emotionele pijn en trauma’s met zich mee.

Het ongewenst knippen van het haar van een indiaans persoon wordt beschouwd als een belediging en wordt zelfs gezien als een haatmisdaad.

Missing and Murdered Indigenous People (MMIP)

De tragische dood van Cole is helaas slechts een van velen en maakt deel uit van een voortdurende reeks van vermiste en vermoorde inheemse personen.

De vroegtijdige dood van Cole zou het bewustzijn moeten vergroten van een ernstig probleem waarmee heel Indian Country wordt geconfronteerd. Helaas is het maar al te gewoon geworden om berichten op sociale media te zien over vermiste inheemse personen. Deze tragedie heeft zelfs geleid tot de oprichting van de afkorting voor deze epidemie: MMIP, wat staat voor Missing and Murdered Indigenous People.

Voorheen stond de afkorting bekend als MMIW oftewel Missing and Murdered Indigenous Women. In de afgelopen jaren is de afkorting echter uitgebreid om ook jongens en mannen toe te voegen.

Volgens een rapport uit juli 2023 van de Congressional Research Service gaf 82% van de Amerikaanse Indianen/Alaska Native (AI/AN) mannen aan tijdens hun leven gewelddadigheden te hebben meegemaakt.  Vanaf juni 2023 werd 3,5% van de vermiste personen die zijn opgenomen in het National Missing and Unidentified Persons System geïdentificeerd als AI/AN, wat meer dan 3x zo groot was dan het percentage van de algemene Amerikaanse bevolking (1,1%).