Uitnodiging Jubileum Dag De Kiva

uitnodiging KIVA dag
Programma KIVA

De Kiva bestaat 60 jaar en dat vieren ze op zondag 21 april van 10.45-17.00 in Heusden (gemeente Asten). Deze dag zijn er diverse (indiaanse) gasten aanwezig die een lezing geven, er zijn kraampjes, een indiaanse quiz, exposities van Jeroen Vogtschmidt en 60 jaar Kiva. Iedereen is welkom!

Toelichting programma

Maak kennis met de Noord-Amerikaanse Indianen. Laat je meevoeren in de rijke cultuur en de geschiedenis van de verschillende Indiaanse volken. Ontdek dat Indianen niet verdwenen zijn, maar nog altijd een hun cultuur en eigen identiteit levend houden. Deze gratis Indianendag wordt je aangeboden door De Kiva vanwege onze 60e verjaardag.

Al sinds 1964 zorgt De Kiva voor goede informatie over Noord-Amerikaanse Indianen, bijvoorbeeld via ons tijdschrift en het organiseren van Indianendagen. Ook steunen we Indiaanse taalprojecten in Canada en de Verenigde Staten. In Asten-Heusden hebben we een eigen locatie met exposities en een ruimte voor lezingen.

Laat je vandaag verrassen door ons veelzijdige programma en maak kennis met onze Indiaanse gasten. Onze gasten zullen in het Engels spreken. Voor de luisteraars die Engels moeilijk te volgen vinden, zorgen wij tussendoor voor een Nederlandse samenvatting.

gastenkiva
dekiva

60 jaar De Kiva

De Kiva is de oudste organisatie voor Noord-Amerikaanse Indianen in Nederland. Ooit begonnen we vanuit een boekwinkel in Rotterdam. Daar werd het eerste nummer van ons tijdschrift samengesteld. Al snel groeide De Kiva tot een bloeiende vereniging van mensen die in Indianen geïnteresseerd zijn. Oud-voorzitter Frans Wojciechowski neemt ons mee langs 60 jaar De Kiva.

Indiaanse talen bloeien op, het voorbeeld van de Mohawk

Indiaanse talen hebben het moeilijk: vanwege discriminatie, overheidsdwang in het verleden en de makkelijke toegang tot het Engelstalige internet spreken veel Indianen tegenwoordig vooral Engels. De eigen taal vormt echter het hart van de eigen cultuur. Indianen die hun eigen taal spreken geven aan zich meer verbonden te voelen met hun eigen cultuur. Indiaanse talen zijn echt anders dan Europese talen, met een eigen manier van denken.

Veel Indianenvolken zijn dan ook druk bezig om hun eigen taal te behouden of nieuw leven in te blazen. En met succes! Bij verschillende Indiaanse volken groeit een nieuwe generatie kinderen op die de eigen taal weer vloeiend spreekt. De Kiva helpt hierbij door Indiaanse taalscholen te ondersteunen bij de Mohawk, de Blackfeet en de Yuchi.

Alvera Sargent

Vandaag is Alvera Sargent (Konwanahktotha ‘She’s Given Space’) onze gast. Zij werkt voor de Akwesasne Freedom School, de Mohawk-taalschool van het Akwesasne-reservaat. Op deze school krijgen de kinderen alle vakken in het Mohawk. Er wordt dus geen Engels gesproken. Op deze manier leren de kinderen vloeiend Mohawk spreken. Dit is niet alleen van grote betekenis voor hun eigen identiteit, maar ook voor de stam als geheel: deze kinderen worden later leiders in ceremoniën en benoemd in belangrijke posities als clanmoeder en traditioneel opperhoofd.

Alvera komt samen met Sherry Johnson-Oakes. Sherry (Tekawenwine) leidt sinds 2022 de Akwesasne Freedom School.

Auteur Bianca Mastenbroek

Bianca Mastenbroek schreef verschillende romans over de Indianen van Oostelijk Noord-Amerika. In 2017 schreef ze een zeer knap geschreven roman over een Hollandse jongen die in het huidige New York opgenomen werd bij de Leni Lenape-Indianen (Delaware). In 2020 volgden twee mooie romans over de contacten tussen de Wampanoag-Indianen en de eerste Engelse kolonisten.

In dit interview vertelt Bianca over haar kennismaking met de Indiaanse volken, hoe het schrijfproces gaat en hoe ze door onderzoek zorgt dat ze het verhaal vanuit Indiaanse ogen kan beschrijven. Vanzelfsprekend is Bianca beschikbaar om jouw exemplaren te signeren.

Serv Wiemers

Serv Wiemers is als schrijver en diplomaat actief betrokken bij de rechten van inheemse volkeren. De Indianen van Noord-Amerika hebben zijn bijzondere belangstelling en hij schreef verschillende boeken over hen, waaronder Veerkracht: Indianen van nu over de wereld van morgen (2018) en Indianen, beelden van een niet-verdwenen volk (2022).

Serv laat ons aan de hand van veel foto’s zien dat de Indianen vandaag de dag zeker niet verdwenen zijn en dat ze een bruisende, levende cultuur hebben.

Ook Serv neemt zijn boeken mee en signeert deze van harte.

Indiaanse quiz

Aan de hand van allerlei foto’s kun je je kennis over Indiaanse zaken testen. Door een goede mix van vragen en onderwerpen is de quiz zowel leuk voor mensen die niet zoveel van Indianen weten als mensen die tot de experts gerekend mogen worden. Vanzelfsprekend is er voor de winnaar een mooie prijs.

Open dagen expositieruimte

Exposities

Wat zijn er veel mooie spullen te zien van en over Indianen. De beroemde schilder Jeroen Vogtschmidt heeft bij onze Kiva-ruimte een permanente expositie van zijn mooiste Indianenschilderijen. Frans Wojciechowski heeft een uitgebreide verzameling Indiaanse voorwerpen, van sieraden tot tomahawks en van kleding tot Indiaanse pijpen. Zijn mooiste exemplaren worden tentoongesteld. Welkom in ons eigen Kiva-museum! Daarnaast zijn er nog een paar kleine tentoonstellingen over 60 jaar De Kiva en Indianen en aardbeien.

markt

Indiaanse markt

De bijeenkomsten van de Kiva staan bekend om het grote aanbod van Indiaans handwerk, muziek, boeken en afbeeldingen. Onze Indiaanse markt heeft een grote variatie aan artikelen, waardoor er voor iedereen wel wat wils is. Omdat we het belangrijk vinden dat Indiaanse boeken en handwerk verspreid worden in Nederland zijn de prijzen lager dan in de meeste winkels in Nederland. Deelnemende stands zijn: Stichting De Kiva, Stichting NANAI, Bearclaw Native Arts and Crafts, Lost Forest, Jackie’s Tradingpost, Talking Stick vzm, The Dance Craft en René van Druten.

Inzamelingsactie 60 jaar DE KIVA

We hebben jouw hulp nodig!

De indiaanse gasten laten ons kennismaken met hun rijke cultuur, hun kennis over hun mooie tradities en ze laten ons meevoelen waar Indianen in hedendaags Amerika mee worstelen. Zo kunnen we als het ware vanuit Nederland toch de wereld van Indian Country

binnenstappen. Helaas brengt het uitnodigen van deze gasten aanzienlijke kosten met zich mee, al gauw €1.000,- per gast. Dat is voor onze stichting een aanzienlijk bedrag. Daarom zijn wij dringend op zoek naar sponsors, niet alleen vanuit bedrijven, maar ook vanuit de gemeenschap.

Als individu of als bedrijf kun je een waardevolle bijdrage leveren. Een klein bedrag kan al veel betekenen. Jouw donatie helpt bij het financieren van de reiskosten voor de Indiaanse gasten, hun accommodatie en maaltijden, en de activiteiten die we zullen organiseren om iedereen met elkaar in contact te brengen.