Miss Indian World

De NANAI had de eer om Miss Indian World 2022-2023, Tashina Red Hawk te mogen interviewen.

tashina

Het is voor het eerst dat er een regerend Miss Indian World in Nederland is, Tashina is hier speciaal op uitnodiging van de Western Experience waar ze op 28+29 januari 2023 ook zal spreken, zingen en optreden.

Tashina Red Hawk is 18 jaar oud, Sicangu Lakota en leeft op de Rosebud Sioux Tribal Reservation in Rosebud, South Dakota.  Tashina een sterke jonge vrouw die een bijzonder verhaal te vertellen heeft.   Zelf zegt zij met overtuiging: “Ik ben trots om dit jaar Miss Indian World 2022-23 te mogen zijn, en wil ik deze mogelijkheid gebruiken om cultuurbehoud, identiteit en onderwijs te promoten. Om onze Naties sterker te ontwikkelen, moeten we kennis hebben van beide werelden en een brug van eenwording bouwen.”  

“Ik hou van de Lakota manier van leven en koester die.  Ons volk is gedurende vele jaren vervolgd en van hun waardigheid en trots beroofd.  Maar dit is de 21e eeuw en ik ben de dochter en kleindochter van grote leiders en sterke vrouwen die me kracht en doorzettingsvermogen hebben nagelaten.” 

 De Miss Indian World-verkiezing is de grootste en meest prestigieuze culturele titel voor jonge inheemse vrouwen. De verkozen miss wordt een jaar lang een goodwill-ambassadeur voor alle autochtone volken uit Noord-Amerika en Canada (de First Nations). De deelnemers zijn tussen 18 en 25 jaar oud en moeten de kennis van de tradities, geschiedenis, voorouders en cultuur van hun stam tonen.  De Miss Indian World-verkiezing vindt jaarlijks plaats in ’s werelds grootste Indiaanse traditionele bijeenkomst, de Gathering of Nations Pow-Wow in Albuquerque, Nieuw-Mexico. 

De Gathering of Nations worden jaarlijks gehouden in april en gezien als het meest prominente, populaire en legendarische Native evenement in Noord-Amerika.

In al die jaren zijn er tienduizenden mensen en meer dan 750 stammen vanuit USA, Canada en van rond de wereld op dit evenement geweest. Gathering of Nations streeft ernaar om een culturele, spirituele en vermakelijke ervaring te zijn voor allen. Het 3-daagse evenement bestaat uit meer dan 3000 traditionele Native Amerikaanse powwow zangers en dansers die strijden voor prijzen in verschillende categorieën van zang en dans.