INTERVIEW MET JANA MASHONEE

Toen ik bij toeval voor het eerst de muziek van Jana Mashonee (Lumbee/Tuscarora) hoorde, was ik diep geraakt door haar prachtige stem. Sommige nummers zingt zij zowel in het Engels als in haar eigen taal wat mij enorm aanspreekt.

Jana Mashonee is niet alleen zangeres, actrice, songwriter en schrijver, maar zij is ook de oprichter van de Jana’s Kids Foundation, een stichting waarmee zij met een deel van haar inkomsten als artieste het schoolgeld betaalt van arme indiaanse kinderen zodat zij een schooldiploma kunnen behalen. Ik vind haar filantropische werk heel bijzonder en werd direct donateur van haar stichting. Jana heeft daarnaast nog een boek geschreven ‘American Indian Story, The Adventures of Sha’kona’.

Ik heb het boek gelezen en vond het een prachtig verhaal. Jana Mashonee is echt een multi talent en ik werd steeds nieuwsgieriger naar haar. Bij mij ontstond het idee om een interview met haar te hebben over haar leven als artieste, maar vooral als indiaanse. Omdat NANAI ook veel voor de Noord Amerikaanse indianen doet, heb ik mijn idee voorgelegd aan NANAI. Ook NANAI was direct enthousiast over het idee van een interview met Jana Mashonee.

Er heerst veel armoede en analfabetisme onder de indianen. Jana Mashonee probeert een verschil te maken met haar stichting zodat arme kinderen op de reservaten de mogelijkheid krijgen om toch te kunnen studeren en daardoor meer kans te maken op een baan. Op deze manier probeert Jana de werkloosheid onder indianen terug te dringen. De kinderen die door haar Jana’s Kids Foundation (hebben kunnen afstuderen) aan de universiteit hebben uiteindelijk allemaal een baan gekregen. Zij kunnen nu op hun beurt weer andere kinderen en hun volk helpen. Het is een hartverwarmend initiatief van Jana. Wie is deze opmerkelijke en bijzondere vrouw? Wie is Jana Mashonee? Lees meer over haar en over het leven van andere indianen in dit interview. Aan het einde van het interview zingt Jana nog iets in haar eigen taal.

Eric de Haan