Willy Oppers, een indiaan uit Strijp 22-04-1939 – 8-10-2019

Willy Oppers, de indiaan uit Strijp (Eindhoven) zoals hij ooit door het Eindhovens dagblad werd genoemd, overleed op acht oktober op 80-jarige leeftijd. 

Zijn leven lang voerde hij actie tegen het onrecht dat de Noord Amerikaanse indianen is aangedaan. Hij was beslist geen romantische western liefhebber, integendeel. Hij is bijna 50 jaar donateur van de NANAI geweest, waarvan vele jaren als bestuurslid. Als er indianen, uitgenodigd door de NANAI naar Nederland kwamen om hun verhaal te vertellen was een bezoek aan Eindhoven vaste prik. Willy en zijn vrouw Kitty stelden hun huis ter beschikking aan de indiaanse bezoekers en begeleiders om uit te rusten en onderling overleg te voeren.

Zijn teken- en schildertalent zette Willy in voor de indiaanse zaak. Hij ontwierp en tekende kalenders met de hoofden van bekende indiaanse leiders die door de NANAI aan de donateurs werden verkocht. Hier werd veel geld mee opgehaald dat weer besteed werd aan een goed doel op een indiaans reservaat in de VS.

Willy heeft in de loop der tijd een macht aan indiaanse gebruiksvoorwerpen verzameld, genoeg voor een compleet indiaans museum. De Mohawk leider Loran Thompson was onder e indruk van zijn verzameling. “Jij hebt meer indiaanse spullen dan ik thuis” zei hij eens toen hij als gast van de NANAI op bezoek was in Eindhoven. Willy Oppers is regelmatig op bezoek geweest bij zijn indiaanse vrienden in de VS, soms met een van zijn dochters.

Naast zijn liefde voor indianen was hij ook verliefd op de fiets. Hij was een enthousiaste amateur- wielrenner. Daarnaast runde hij een winkel in dierenbenodigdheden, tekende en schilderde hij en zorgde samen met zijn vrouw Kitty voor een aantal pleegkinderen. In de loop der jaren namen ze een kleine 50 kinderen in huis. Vaak ging het om kortstondige crisisopvang, andere kinderen bleven langer. Ze adopteerden een zoon en dochter, hebben vier pleegdochters en een biologische zoon en dochter.

We wensen zijn vrouw Kitty en verdere familie sterkte in deze moeilijke tijd.

Share This Post