Kent Nerburn – boeken en film

Neither Wolf nor Dog

Kent Nerburn wordt op en dag gebeld door de kleindochter van Dan, een Lakota-indiaan, met het verzoek de oude man te bezoeken omdat deze met hem wil spreken.
Vanaf dat moment wordt Nerburn betrokken bij het leven van de hedendaagse indianen, maar ook bij het harde verleden. Een verleden dat wordt verteld vanuit het perspectief van een nazaat van een beroemd indianen volk.
Nerburn mag geen toeschouwer blijven, maar wordt door Dan ingewijd in het wezen van de indiaanse geest. Hij onderwijst hem in aspecten als stilte, het verschil tussen land en landeigendom, en het wezen van ceremoniën.
Dan voert Nerburn door halfverlaten indiaanse stadjes, langs witte wegcafés en over vergeten wegen, waar het landschap nog de geest van Sitting Bull ademt.

NBD|Biblion recensie
Een blanke schrijver ontmoet een oude Lakota (Sioux) Indiaan die hem zijn visie op de moderne Amerikaanse samenleving wil toevertrouwen. Hij wordt echter eerst flink ‘ontgroend’ en ondervindt hoeveel afstand er cultureel gezien is tussen hem en de Indiaanse en half-Indiaanse bewoners van Amerika’s midden-westen. De schrijver Nerburn heeft al een aantal boeken met deze thematiek op zijn naam staan en heeft hierdoor een zekere bekendheid in de V.S. opgebouwd. De verhalen en belevenissen van de auteur doen niet erg geloofwaardig aan. maar zijn vlot geschreven en bevatten veel informatie. Het boek is qua thema te vergelijken met de boeken van de Nederlandse auteurs Jeroen Vogtschmidt en Jelle Kaspersma. (Biblion recensie, Drs. H.H. Puite)

Commentaar van Leo van Kints: Vergelijkingen met boeken van de overigens uitstekende schrijvers Jeroen Vogtschmidt en Jelle Kaspersma gaan totaal niet op. Zij behandelen deze materie op geheel andere wijze. Ook een boek dat het lezen waard is als u meer wilt weten over ‘Indiaanse zaken’ is: ‘De Indiaan bestaat niet’ van Maria van Kints. Volgens de heer Puite zijn de verhalen en belevenissen ongeloofwaardig. Dat komt waarschijnlijk door gebrek aan kennis van de indiaanse geschiedenis van de heer Puite. De manier van schrijven van Kent Nerburn is vrij poëtisch).

Recensie Leo van Kints – Een aanrader!
Dit is een heerlijk boek voor diegenen die door de prairies van de westelijke staten van de VS hebben gereisd (Noord en Zuid Dakota, Wyoming en Montana) of dit willen gaan doen en wat meer over de indiaanse cultuur willen leren. De schrijver Kent Nerburn plus de hoofdpersoon, de oude indiaan Dan, doorkruisen o.a. de staten Montana, Noord en Zuid Dakota. Voor doorsnee toeristen vooral saaie prairie-landschappen, maar voor de geïnteresseerden in de Indiaanse geschiedenis en cultuur is er veel te ontdekken. Het is een prima boek om een moment weg te dromen en jezelf te zien rijden over de onafzienbare vlakten waar ooit de Indianen op Bizons jaagden.
Maar het is vooral ook een prima boek om eens te lezen over hoe een oudere indiaan denkt over de recente geschiedenis van de indiaanse volken. Hoe ze probeerden te overleven na de pogingen ze uit te roeien. Hoe ze denken over de blanken, de toeristen, de historici enzovoort. De oude indiaan Dan prikt menige mythe over indianen prima door. Soms vertelt hij heel cynisch, soms somber of gedreven maar ook met veel humor. De lezer wordt regelmatig op het verkeerde been gezet en zal naderhand zeker nog met een aantal vragen blijven zitten. Voor de lezer die daarna nieuwsgierig is geworden en meer wil weten, kan altijd terecht op de site nanai.nl. Kortom, dit boek is een aanrader
Ik las de Engelse versie, maar de Nederlandse uitgave is een redelijke vertaling. Helaas is deze niet meer verkrijgbaar, behalve 2e hands dikwijls voor veel geld. De NANAI zal het boek digitaal gaan uitgeven. Zodra het zover is staat het op deze site.

Neither Wolf nor Dog is de eerste van een trilogie. Het vervolg is ‘The Wolf at Twilight’. In november 2013 is nummer drie uitgekomen; ‘The Girl who sang to the Buffalo’.

Share This Post