Logo_def_klein
boven_foto
Nieuwsbrief NANAI April 2021

Voorwoord

De Amerikaanse verkiezingen liggen alweer een paar maanden achter ons. Voor de American Indians lijkt de situatie onder Joe Biden er langzaam beter op te worden. Maar er zijn natuurlijk nog steeds allerlei tegenkrachten aan het werk. In deze Nieuwsbrief besteden we aandacht aan de eerste indiaanse minister van Binnenlandse Zaken Deb Haaland. Een artikel gaat over het overlijden van LaDonna Brave Bull Allard die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de protesten tegen de Dakota Acces pijpleiding. Voor het eerst heeft de staat land teruggegeven aan de Lower Sioux Tribe in Minnesota. In North Dakota is een wet aangenomen die voorschrijft dat de geschiedenis en de cultuur van de indianen onderwezen moet worden op scholen. In Georgia is een wet aangenomen die het indianen en andere minderheden moeilijker maakt om te gaan stemmen.
Franci Taylor stuurde een statistiek waaruit blijkt dat indianen het zwaarst getroffen zijn door de pandemie. Meer dan andere minderheden.
coviddeathrate
golf_rood_zwart

Belastingaangifte voor 8 mei

Vergeet niet de donaties aan de NANAI uit 2020 op te geven want vanaf 1 januari 2019 hebben we een ANBI status. Dankzij onze ANBI status zijn de donaties aan de NANAI als aftrekpost bij de belastingaangifte op te voeren als deze tussen de 1% en 10% van het verzamelinkomen zijn. Ook diegene die een periodieke schenking doen en hiervoor een overeenkomst hebben, vergeet dit dan ook niet op te geven in de belastingaangifte want hierdoor is de donatie jaarlijks geheel aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Kijk voor meer info over onze ANBI status en periodieke schenkingen op onze website https://nanai.nl/periodieke-schenking/
logo-anbi1
ANBI_FC_schaduw
golf_zwart

Deb Haaland bezoekt Laguna Pueblo

debhaalandmexico
Minister van Binnenlandse Zaken Deb Haaland, Laguna Pueblo, ging op haar eerste reis naar Albuquerque, New Mexico. Het was voor haar een soort van thuiskomen. Ze ontmoette meerdere leiders van de verschillende pueblo volkeren die in New Mexico wonen. Ze beloofde de belangen van de indianen zo goed mogelijk te behartigen. Ook zal ze ervoor strijden dat de verschillende historische plekken beter beschermd gaan worden.
golf_rood_2

Wist je dat...


Je ook je gebruikte/oude indiaanse spullen aan onze stichting kunt doneren? We ontvangen het liefst originele handgemaakte indianen artikelen maar ook indiaanse boeken zijn van harte welkom! Alles wordt door ons verzameld, gesorteerd en daarna verkocht. De opbrengst hiervan wordt weer gebruikt om onze projecten te steunen. Wil je meer weten hierover of weten waar je de spullen kunt inleveren neem dan contact op met Suzanne Nieuwland via 06-14712024 of suzanne@nanai.nl
Logo_def_125px
golf_zwart_2

In memoriam LaDonna Brave Bull Allard

LaDonna Brave Bull Allard is overleden. Zij was een van de eersten die protesteerde tegen de aanleg van de Dakota Acces pijpleiding. De actievoerders konden hun kamp opslaan op haar terrein in Standing Rock. Zij was een vurig strijder voor schoon drinkwater voor alle indianen. Overal in de wereld steunde ze protesten van inheemse volkeren tegen vervuiling van hun drinkwater. Bij de protesten in Standing Rock wierp zij zich op als een van de leiders.
ladonna
golf_zwart

UITGAANSTIP!


EUROPESE Primeur in Museum Lunteren: INUIT KUNST verlengd tot 22 augustus 2021


Met de unieke exposite "Cool... Inuit Art" Meet the Arctic in Museum Lunteren heeft Museum Lunteren een Europese primeur.


Deze expositie is te bewonderen in het vernieuwde Museum Lunteren in de Dorpsstraat te Lunteren. Op onverwachte en ongebruikelijke wijze brengt Museum Lunteren de Arctic figuurlijk naar het middelpunt van Nederland. De expositie komt tot stand in nauwe samenwerking met Karel Stevens van Canuit Inuit Art uit Eindhoven en de Canadese ambassade in Den Haag.
canadesenpkunst
golf_zwart_2

Nieuwe datum voor Western Experience met zomers gevoel - Autotron Rosmalen

facebook_header
Langzaamaan begint de 'normalisatie' zich in gang te zetten! De Western Experience bereidt zich voor op 2 evenementen:

4 en 5 september 2021: de WE Summer Edition op het Autotron in Rosmalen
29 en 30 januari 2022: de 26e Western Experience in de Brabanthallen in Den Bosch (verzet van 1 en 2 mei 2021)

De ticketverkoop voor de WE Summer Edition is nu van start gegaan!

Had u reeds een kaartje gekocht voor het originele evenement van 1 en 2 mei 2021, dan heeft u als het goed is deze week een e-mail gekregen. Daarin staat hoe u de kaarten kunt inwisselen voor de nieuwe evenementen en/of uw geld geretourneerd kunt krijgen.

Heeft u een kaartje gekocht en géén mail gehad ? Kijk dan vlug even in uw spambox, en mail dan naar info@yourticketprovider.nl
golf_zwart

Lower Sioux Minnesota

lowersioux
De Lower Sioux Indian Community in Minnesota heeft voor het eerst een stuk land teruggekregen. Het is een klein stukje maar het is meer dan een symbolische daad. Het is een erkenning van hun indiaanse identiteit. In 1862 hebben de indianen van de Lower Sioux Reservation de wapens opgenomen tegen hun bezetter. Na een korte, verloren, oorlog werden 38 Dakota mannen opgehangen. Een gruwelijke daad die de indianen een groot trauma heeft bezorgd.
golff6f6f6

Indiaanse geschiedenis in het lespakket!

In de staat North Dakota moeten basisscholen en middelbare scholen voortaan indiaanse geschiedenis en cultuur in hun lespakket opnemen. Hiervoor is onlangs een wet aangenomen. Het is een belangrijke stap om kinderen vertrouwd te maken met de indiaanse cultuur. Nu is het onderwijs in de indiaanse cultuur en geschiedenis marginaal. Veel Amerikanen hebben geen idee. Ook in andere staten speelt dit. Hopelijk gaan de scholen zich ook houden aan de verplichting om de indiaanse cultuur te onderwijzen.
ndkidsschool
golf

De Republikeinen worden zenuwachtig

In 43 staten proberen Republikeinen de wetten zodanig aan te passen dat het voor minderheden en dus ook voor indianen steeds moeilijker wordt om te gaan stemmen. In verschillende staten heeft de indiaanse stem het verschil gemaakt. Republikeinen zijn zenuwachtig geworden. In plaats van de stem van de minderheden voor zich te winnen streven ze ernaar om minderheden uit te sluiten. En dat gaan indianen proberen te voorkomen.
republican
golf_rood_2
adv_nanai
Logo_def_klein_200
Uitschrijven | Abonnement beheren
Simone de Beauvoirstraat 41
3207 MA Spijkenisse
facebook