Logo_def_klein
boven_foto

Help de NANAI groeien

De NANAI heeft vele honderden leden. Die achterban is van groot belang om ons werk goed te kunnen doen: (1) informatie geven aan het Nederlandse publiek over de huidige situatie van Noord-Amerikaanse indianen, (2) morele en politieke steun geven aan de strijd van Noord-Amerikaanse indianen voor hun politieke en culturele zelfbeschikking, en (3) financiering van projecten die door Noord-Amerikaanse indianen zelf zijn opgezet.
Met meer leden kunnen we ook meer doen. Help daarom mee en werf nieuwe leden/donateurs. Lid van de NANAI-familie ben je met een bijdrage van minimaal € 20 per jaar.
golf_rood_2

Uitnodiging Conference Voices of the Earth (13 september)

De NCIV, het Nederlandse Centrum voor In-heemse Volken bestaat dit jaar 50 jaar en in samenwerking met het Nederlandse Samen-werkingsverband voor Inheemse Volken, Tribal Wisdom, NANAI en Saka Mese Nusa AlifURU is een conferentie dag georganiseerd. Alle NANAI donateurs zijn uitgenodigd voor deze dag en je kunt je aanmelden via het volgende email-adres: VoicesoftheEarth2019@gmail.com
vrouw_met_kind
publieksdag

Publieksdag

Tevens is er op zondag 15 september een publieksdag ter ere van het 50 jarig bestaan van het NCIV. Deze dag wordt gehouden in het museum Volkenkunden in Leiden. Ook hiervoor zijn alle NANAI donateurs uitgenodigd. Aanmelden kan via e-mail.

Andere evenementen m.b.t. het 50-jarig bestaan:

Full Moon Ceremony, 14 september
golf
Bewerk dit om tekst in te voegen.

Paarden zijn veel langer bekend bij indianen dan de geschiedenisboeken ons doen geloven.

Indianen kunnen erg goed met paarden omgaan. In de gevechten die indianen met de blanken voerden speelden paarden vaak een belangrijke rol. Volgens de overlevering zijn de paarden door de Spanjaarden vanuit Europa naar Noord Amerika gebracht. Dat blijkt niet helemaal te kloppen. Er waren al veel eerder paarden in Noord Amerika. Yvette Running Horse Collins heeft een proefschrift geschreven waarin ze bewijst dat paarden al veel langer in indiaanse gemeenschappen aanwezig waren. Er zijn nieuwe opgravingen gedaan, rotstekeningen ontdekt, er is DNA onderzoek gedaan waaruit blijkt dat er al voor de ijstijd paarden aanwezig waren op het Amerikaanse continent. De kolonisten vonden het van het allergrootste belang dat de mensen die ze aantroffen 500 jaar geleden primitieve wilden waren zonder beschaving.
Het onderzoek van Collins toont weer eens aan dat de blanke kolonisten weglieten wat hen onwelgevallig was. Waar de indianen nog steeds last van hebben.
horse
golf_rood

Uitnodiging 27 oktober 2019

In samenwerking met Jeroen Vogtschmidt (www.indianenschilderijen.nl) en stichting de KIVA (www.dekiva.nl) organiseren we een Native American Experience op zondag 27 oktober in de Cactus Oase in Ruurlo.
Op deze dag zijn er diverse kraampjes, workshops en andere activiteiten en als het lukt zal er ook een indiaanse gast aanwezig zijn.

Filmdag in Bilthoven

Op zaterdag 2 november organiseren we voor alle NANAI donateurs een Filmdag in het Theater het Lichtruim in Bilthoven. Deze dag zullen we 3 films draaien, waaronder hoogstwaarschijnlijk ook “Neither Wolf nor Dog” en als het lukt zal ook hier een indiaanse gast bij aanwezig zijn.
Logo_DEF_klein
Het nieuwe logo van de Stichting
golf_rood_2

Wat hebben Star Wars en oude indiaanse verhalen met elkaar te maken? Arihhonni David brengt ze samen.

Arihhonni David is een Mohawk kunstenaar die Star Wars en Aliens verbindt met de verhalen die hij hoorde van zijn (groot)ouders. Hij wil op deze manier de kennis over zijn cultuur vergroten en duidelijk maken dat er een lange, levendige traditie bestaat van verhalen vertellen binnen zijn Haudenosaunee gemeenschap. Zijn visuele verhalen zijn een lust voor het oog en prachtig gemaakt. Als jonge kunstenaar kan hij op deze manier andere jongeren aanspreken. Humor is belangrijk in zijn prachtige werk. Hij werkt vooral met potlood en pen.
artist
golf_blauw

Protest tegen de opening van nieuwe uranium mijnen in Arizona.

Uranium is een belangrijke grondstof voor kerncentrales maar ook voor kernwapens. De winning in de VS vindt en vond voor een groot deel plaats in het gebied van de Navajo’s. Ook in de Grand Canyon heeft uranium winning plaatsgevonden. Op het Navajo reservaat zijn veel verlaten uranium mijnen die grote problemen opleveren voor de gezondheid van de omwonenden. Er zijn steeds meer protesten tegen de beslissing van de regering van Trump om weer nieuwe uranium mijnen te openen.
Uranium One and Anfield's "Shootaring Canyon Uranium Mill" facality sits outside Ticaboo
golf
Bewerk dit om tekst in te voegen.

De stad Albuquerque gaat zich eindelijk inzetten voor zijn indiaanse inwoners.

albuquerque
Het leven voor indianen die in de stad wonen is mogelijk nog gecompliceerder dan die van indianen die op het reservaat wonen. Vaak hebben ze minder toegang tot allerlei faciliteiten die voor de andere bewoners normaal zijn. Hun speciale status wordt niet erkend. De stad Albuquerque (meer dan een half miljoen inwoners) in New Mexico heeft voor het eerst een verdrag met de indiaanse stammen ondertekend die er voor moet zorgen dat de rechten van de indiaanse inwoners zo’n 4%) beter worden beschermd.k dit om tekst in te voegen.
golf_rood
wesstudi

Wes Studi, de bekendste indiaanse acteur, krijgt een Oscar

Wes Studi is misschien wel de bekendste indiaanse acteur. Hij speelt al meer dan 30 jaar in speelfilms als Dances with wolves, Heat, Into the West, The new world, The last of Mohicans, Hostiles, Geronimo, an American Legend en Avatar. Hij heeft veel betekend als indiaans rolmodel. Steeds vaker heeft hij rollen gespeeld waarin de waardigheid, humor en doorzettingsvermogen van de indianen centraal stond. En hij verzette zich sterk tegen het beeld van de cliché indiaan in vooral wat oudere films. Hij krijgt nu als eerste indiaan een Oscar voor zijn werk.

Is het excuus van de gouverneur van Californië voor de behandeling van indianen voldoende?


De gouverneur van Californië heeft zijn excuses aangeboden voor de genocide die in de 19de eeuw heeft plaatsgevonden op de indianen in Californië. In Californië wonen nu ongeveer 700.000 indianen. Er zijn geen grote reservaten, wel een groot aantal kleine zogenaamde missions die zijn opgericht om de indianen tot het christendom te bekeren. Californië telt meer dan 100 volkeren. De indianen in Californië hopen dat het niet bij excuses blijft maar dat er daadwerkelijk iets verandert aan de achterstelling van de indianen.
california
UvA

Dit jaar zijn er meer indiaanse studenten medicijnen afgestudeerd dan ooit op de University of Arizona.

Er zijn veel te weinig artsen in Arizona voor indianen. De medische problemen worden alsmaar groter. Daarom is het van groot belang dat er meer artsen worden opgeleid die bekend zijn met de cultuur van de indianen zodat de gezondheid van de vele volkeren die leven in het zuidwesten verbeterd kan worden. De pas afgestudeerde artsen krijgen het druk.
golf_rood_2
tasha

August 26, 2019


Dear Netherlands Association for North American Indians,
Ya'at'teeh, Ashiihi nishli doo To'ahani bashishchiin, Kinlichiini dashichei adoo Nat'oh Dine'e Tachiini dashinali, akoteego Dine' asdazani nishli.
Greetings relatives, I am of the Salt clan, born for Near the Water, my maternal grandparents are the Red House clan and my paternal grandparents are the Tobacco clan. This is how I am a Diné woman.
I am from Black Mesa, Arizona and I am the first to attend college from my family. I feel fortunate to have been a recipient of this scholarship and I would like to take the opportunity to thank you for your generosity in helping me fund my education this fall at Northern Arizona University. I am currently a second-year in my Master of Science in Environmental Science and Policy program and my expected graduation date is May 2020. While attending NAU as a fulltime graduate student, I also maintain a part-time job in an analytical chemistry lab in the Department of Chemistry and Biochemistry.
It is always a challenge to maintain both school, work, family and personal life and I am grateful for the assistance your have shared with me. When I graduate, I know I will use what I have learned at NAU and share the same gift you shared with me with others. I want to make a difference in my community and my goals are much closer in reach with your kind support. Thank you, Netherlands Association for North American Indians, for this wonderful opportunity! Ya'at'tee doo Ahee’hee!

Kindly, Tasha Nez

M.S. Candidate| Environmental Science and Policy

Lakota Leiders dankbaar voor steun NANAI

P1030483
Dit voorjaar heeft de stichting NANAI een inzamelingsactie gehouden voor Leonard Crow Dog en Henry Red Cloud. In juni kon namens de NANAI en haar donateurs een gift aan beiden worden overhandigd: vijf duizend dollar aan Crow Dog en vier duizend dollar aan Red Cloud. De Lakota leiders waren dankbaar voor de steun uit Nederland – omdat het hun werk voor hun volk mogelijk maakt en omdat het een concreet bewijs is voor de solidariteit met de Lakota vanuit een ver land. Crow Dog en Red Cloud waren ook onder de indruk van het NANAI Notes Magazine van dit voorjaar met daarin artikelen over hen beiden.
P1030927
golf_blauw

De strijd om de indiaanse stem voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar is losgebarsten.

Voor het eerst in de geschiedenis hebben een aantal Democratische presidentskandidaten zich laten informeren over de specifieke problemen waar indianen mee te maken hebben. Veel indianen die in afgelegen gebieden wonen hebben alleen een postbus en geen adres en mogen daarom niet stemmen. Om te voorkomen dat hun stem verloren gaat moeten nog veel hobbels worden genomen.
politiek
Over dit onderwerp hebben we twee artikelen gevonden:
golf
banner
Logo_def_klein_200
facebook 
MailPoet