Logo_def_klein
boven_foto
Nieuwsbrief NANAI Februari 2021

Voorwoord

De eerste nieuwsbrief van 2021 is alweer een feit en we hopen dat deze jullie in goede gezondheid bereikt. Sinds december worden de donaties voor 2021 alweer massaal overgemaakt en daar zijn we heel erg blij mee, zeker in deze tijd, iedereen bedankt daarvoor!
Dit jaar hebben we alreeds wat urgentie donaties overgemaakt naar :
€ 101,99 Madonna Thunderhawk
€ 122,79 Jana’s Kids Foundation
€ 432,04 Ivan Looking Horse
€1.028,75 Red Cloud Renewable van Henry Red Cloud
€ 437,56 Ivan Looking Horse
€ 437,56 Leonard Crow Dog
€ 174,49 Jana’s Kids Foundation
-------------
€2.735,18 totaal gedoneerd in 2021!

Voor degene die de donatie voor 2021 nog niet hebben overgemaakt willen we dit vragen alsnog te gaan doen. Binnenkort gaan we weer beslissen aan wie en hoeveel we gaan overmaken voor de indiaanse projecten en we kunnen dan rekening houden met de donaties die al gedaan zijn. We hopen dat we dit jaar weer net zoveel projecten kunnen steunen als in 2020, alvast bedankt!

ANBI en belastingaangifte
Voor diegene die binnenkort de belastingaangifte 2020 gaan indienen vergeet dan niet de donaties aan de NANAI uit 2020 op te geven want vanaf 1 januari 2019 hebben we een ANBI status. Dankzij onze ANBI status zijn de donaties aan de NANAI als aftrekpost bij de belastingaangifte op te voeren als deze tussen de 1% en 10% van het verzamelinkomen zijn. Ook diegene die een periodieke schenking doen en hiervoor een overeenkomst hebben, vergeet dit dan ook niet op te geven in de belastingaangifte want hierdoor is de donatie jaarlijks geheel aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Kijk voor meer info over onze ANBI status en periodieke schenkingen op onze website https://nanai.nl/periodieke-schenking/
ANBI_FC_schaduw
logo-anbi
golf_rood_zwart

Western Experience 1 & 2 mei 2021

Het is nog niet duidelijk of de geplande Western Experience op 1 & 2 mei dit jaar kan doorgaan vanwege de nog steeds geldende corona maatregelen, we hopen allen van wel natuurlijk! Hou onze Facebookpagina en website in gaten voor de laatste informatie over de Western Experience of kijk op hun website voor meer info : https://www.westernexperience.com/winter/home.html
natives WE
golf_zwart

De laatste NANAI T-shirts te koop

Wist je dat we sinds kort ook NANAI T-shirts verkopen, hoe leuk is dat! Ze kosten €25 per stuk (excl.verzkst) en zijn verkrijgbaar in de maten S/M/L/XL/XXL. De voorraad is beperkt en je kunt ze bestellen via onderstaande link. (De opbrengst komt geheel ten goede aan indiaanse projecten).

nieuwsbrief
golf_rood_2

In deze Nieuwsbrief besteden we aandacht aan de maatregelen die de regering Biden heeft genomen om de situatie van de indianen te verbeteren. Zijn beleid heeft ook gevolgen voor de natuurgebieden Bears Ears en Oak Flat die bedreigd worden door de mijnbouw. Ook de gevolgen van de pandemie komen aan bod. Voor de Lakota taal, voor de Navajo’s en voor veel jongeren die het net zoals hier moeilijk hebben. Er wordt op steeds grotere schaal gevaccineerd. Maar er is ook ander nieuws. Zes indiaanse kunstenaars hebben een prijs gekregen, de bouw van de muur tussen de VS en Mexico ligt deels stil.

En wie nog meer wil. Er staan 10 artikelen over uiteenlopende onderwerpen op de website van Native America Today, die vanuit het heden teruggaan in de tijd.

biden
golf_zwart_2

De soevereiniteit van indiaanse volkeren wordt een hoeksteen van het beleid

President Joe Biden maakt haast met het verbeteren van de betrekkingen met de indianen. Hij heeft een aantal verklaringen getekend waarin de soevereiniteit van de indianen wordt vastgelegd. Er komt meer geld voor gezondheidszorg, scholen, bescherming van heilige plaatsen. De mijnbouw in belangrijke natuurgebieden waar veel indianen wonen wordt stilgelegd. Er wordt veel meer aandacht besteed aan de raciale ongelijkheid. En er komt weer een jaarlijks overleg met vertegenwoordigers van indiaanse volkeren.
golf_zwart

De religie van de Apaches versus de mijnbouw

Het natuurgebied Oak Flat is een belangrijke religieuze plek voor veel Apache volkeren. Mijnbouwbedrijven zijn al jaren bezig om een deel van het gebied te verwerven om koper te winnen. De Apaches hebben in een ultieme poging om dit te stoppen de hulp van de rechter in Phoenix ingeroepen. Het is overigens de vraag of dit zal lukken.
oakflat
golf_zwart_2

Bears Ears moet beschermd worden

bearsears
Het Bears Ears natuurgebied lijkt nu toch behoed te worden voor mijnbouw. Het is een belangrijke plek voor veel indiaanse volkeren die daar in de buurt wonen. Er zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan die de geschiedenis van de indianen in dit gebied vertellen. Door het natuurgebied open te stellen voor toeristen en mijnbouw is het onderzoek in gevaar gekomen. Joe Biden heeft als een van zijn eerste daden Bears Ears weer een beschermde status gegeven. Een overwinning voor de volkeren die al jaren strijden voor en zorgvuldige omgang met het gebied.
golf_zwart

Hoe de pandemie indiaanse talen bedreigt

corona_elders
Doordat veel ouderen gestorven zijn door Covid-19, dreigen de Lakota en Dakota dialecten verloren te gaan. Er zijn steeds minder mensen die de talen vloeiend spreken. In het verleden zijn er veel initiatieven gestart om de talen te behouden. Gelukkig kunnen veel ouderen snel worden ingeënt. En zullen de taallessen aan de kinderen weer gegeven kunnen worden.
golff6f6f6

Navajo kunstenaar Mae Tso overleden door corona

maetso
De staat Arizona heeft de corona crisis lang ontkend en alle maatregelen genegeerd. Met als gevolg dat er nu bijzonder veel mensen besmet zijn. Navajo kunstenaar Mae Tso heeft ondanks zijn voorzichtigheid toch corona opgelopen en het helaas niet overleefd. Er zijn veel met name blanken die niet geloven in maatregelen de pandemie te bestrijden. Ze willen geen mondkapje dragen en gaan gewoon naar bijeenkomsten. Met vaak dramatische gevolgen voor de indiaanse bevolking.
golf

Inuk jongere probeert zelfmoord onder leeftijdsgenoten te voorkomen

De jonge Inuit vrouw Annie Neevee Buscemi maakt blogs om te voorkomen dat indiaanse jongeren zelfmoord plegen. Ze maakt korte films om hen bewust te maken van de kracht van de Inuit cultuur. Zelfmoord onder jongeren is een enorm probleem bij veel indiaanse volkeren. Zij besefte dat ze juist in deze corona tijd heel graag wil leven.
annieneevee
golf_rood_zwart

In Oklahoma neemt een aantal stammen het heft in handen bij de bestrijding van de pandemie

pandemie
Een groot aantal stammen in Oklahoma hebben meerdere soorten vaccins gekregen. Het vaccineren van ouderen had voor veel volkeren de prioriteit. Soms ontbreekt de mogelijkheid het vaccin op te slaan. En indianen die ver van een vaccinatie plek wonen moeten soms ver reizen. Toch gaat het behoorlijk goed. Steeds meer gezondheidswerkers zijn ingeënt.
golf_zwart

Zes indiaanse kunstenaars krijgen een prijs

art
Zes indiaanse kunstenaars hebben 50.000 dollar gekregen voor hun bijzonder kunst. Een multidisciplinair kunstenaar, een beeldhouwer, een veer kunstenaar, een mandenmaker, een kleding ontwerper en een choreograaf. Hun kunst is geworteld in hun eigen cultuur maar in de vormgeving zijn de kunstwerken vaak heel modern.
golf_geel

Geen muur op ons land!

wall
Meerdere indiaanse volkeren die leden hebben die in Mexico en de VS wonen zijn erg gedupeerd door de muur die de regering Trump heeft laten bouwen. Er zijn veel demonstraties om de bouw te stoppen en het mogelijk te maken voor de leden om elkaar weer te ontmoeten. De Kumeyaay in het uiterste zuidwesten van de VS hopen dat Biden het weer mogelijk maakt om hun familie aan de andere kant van de grens op te zoeken.
golff6f6f6

Diverse artikelen uit Native America Today

  • UPS wil meer diversiteit in het bedrijf (dus ook meer indianen)
  • Kunstenaar Arturo Garcia schildert bizons
  • Esdoorns zijn belangrijk in de cultuur van de Mohawks
  • De mythe van Thanksgiving Day
  • Een nieuwe educatieve videogame over het belang van volkstuintjes
  • Een nieuwe directeur (Navajo) voor het Native CDFI Network ( landelijke stichting die indiaanse infinitieven van uiteenlopende aard ondersteunt)
  • Verslaving aan opiaten van de ouders is desastreus voor hun kinderen. Er zijn te weinig pleeggezinnen. Het probleem wordt alsmaar groter.
  • Dorp in Alaska heeft veel last van de olieboringen in het gebied. Veel mensen zijn ziek.
  • Senator Heitkamp krijgt geen steun meer van indianen in North Dakota vanwege haar steun voor de Dakota Access Pipeline (2019)
  • Achtergronden bij de film Hostiles (2017)
buffels
golf_rood_2
adv_nanai
Logo_def_klein_200
Uitschrijven | Abonnement beheren
Simone de Beauvoirstraat 41
3207 MA Spijkenisse
facebook