Logo_def_klein
boven_foto
Nieuwsbrief NANAI Oktober 2020

We houden de adem in...

Het lijkt erop dat iedereen in Indian Country de adem inhoudt. Wat zullen de aanstaande verkiezingen brengen? Hoe zal het virus zich ontwikkelen? Wat zijn de economische en psychische gevolgen?
In deze nieuwsbrief besteden we in diverse artikelen aandacht aan Covid-19 en de komende verkiezingen. Maar ook gaat het over de landrechten van indianen in Canada. Er is een prachtige beadwork kaart van de VS.
En filmmaker Sakya Calsoyas in Flagstaff maakt zich zorgen over de pogingen van alt-right om indianen voor hun karretje te spannen.
Van Franci Taylor kregen we een aantal affiches vol gedragsregels omtrent de pandemie. Die zien er wel wat anders uit dan onze affiches.
taashodi
golf_rood_zwart

Tentoonstelling First Nations in het Museum voor Volkenkunde in Leiden

In het museum voor Volkenkunde is tot en met 25 juli 2021 de tentoonstelling First Americans te zien. Een eerbetoon aan inheemse veerkracht en creativiteit waar de ervaringen, veerkracht en creativiteit van de inheemse bevolking van Noord-Amerika centraal zal staan. Een mix van hedendaagse kunst, fotografie, fashion van inheemse kunstenaars en de historische museumcollectie zoals kleding, tekeningen, wapens, sieraden, keramiek, fotografie en gebruiksvoorwerpen.
firstamericans
golf_zwart

Sakya maakt zich zorgen

sakya
Sakya Calsoyas is geweldig boos over de trailer van de binnenkort uit te brengen film A long walk in Socialism. De film laat zien dat de reden waarom veel indianen in reservaten het niet zo best hebben te wijten is aan het socialisme dat volgens de makers van de film de ideologie van de indianen is. Sakya heeft een stuk hierover op Facebook gezet. Sakya is een bijzonder getalenteerde, geëngageerde filmmaker. Zijn prachtige korte eindexamenfilm ging over zijn Navajo opa, Grandfathers story. Zijn vader is Grieks.
Zo’n film is tamelijk verontrustend. Het lijkt erop dat de Trump campagne ook indianen inzet om zijn ideeën te verspreiden.
Hier volgt zijn emotionele waarschuwing.
golf_rood_2

Canada is hypocriet over de landrechten van de First Nations

In Canada vechten de Six Nations voor een erkenning van hun land rechten. Nog steeds worden de First Nations niet serieus genomen. Nog steeds is het bij wet geregeld dat bijvoorbeeld de oliewinning gaat voor de rechten van de stam waar de olie gewonnen gaat worden. De Land defenders from Six Nations gaan voorop in de strijd tegen het nog steeds voortdurende kolonialisme.
indianland
golf_zwart_2

Eindelijk meer mogelijkheden om te stemmen in Arizona

In Arizona is het mogelijk om op een andere manier te gaan stemmen zodat met name Navajo’s nu ook hun stem kunnen uitbrengen. Het is niet meer nodig een adres te hebben. Je kunt je coördinaten opgeven. Dat is voldoende. Hoewel het nog niet perfect werkt is het een stap vooruit. President Nez van de Navajo Nation heeft op meerder plaatsen op het reservaat mobile hotspots laten plaatsen zodat iedereen die geen internet heeft toch zijn of haar stem kan gaan uitbrengen.
golf_zwart

Niet overal wordt het stemmen er voor indianen gemakkelijker op gemaakt

In meerdere, door Republikeinen geregeerde staten (o a North Dakota, Montana) is in het verleden gepoogd het indianen onmogelijk te maken om te stemmen. Er zijn allerlei barrières opgeworpen zoals een straatadres. Veel indianen op reservaten hebben alleen een postbus. Ook per post stemmen wordt gesaboteerd. Een oproep om kost wat kost je stem uit te brengen. Het is te belangrijk.
vote2
golf_zwart_2

Een bijzondere landkaart

beadyourstate
Tijdens de pandemie riep Ceelay Johnson beadworkers op om een kaart te maken van Amerika. Het werd een groot succes. Het is een prachtige kaart met mooie verhalen over de betekenis en de rol die het werken eraan betekende in een tijd dat niemand naar buiten mocht.
golf_zwart

Remi Bald Eagle, voorvechter voor schone energie

remi
Remi Bald Eagle wil gekozen worden in de commissie die in South Dakota zorgt voor energie-, telecommunicatie- en graanopslagbedrijven. Hij is democraat. Hij wil ervoor zorgen dat iedereen in South Dakota zo snel mogelijk overstapt op schone energie. Hij is fel tegen de mijnen in de Black Hills. Zijn pleidooi om consumenten hun eigen energie te laten produceren lijkt wel een beetje op ons systeem.
golf_rood_zwart

Inwoners van Portland schieten te hulp in Warm Springs

Het Warm Springs reservaat in Oregon heeft naast het probleem van Covid-19 te maken met gevolgen van het falen van het waterleidingsysteem dat al meer dan 100 jaar functioneert zonder dat er veel onderhoud aan is gepleegd. Er komt geen water meer uit de kraan. Gelukkig komt er hulp uit Portland. Jason Umtuch heeft ervoor gezorgd dat er regelmatig een truck met vers drinkwater naar Warm Springs reed. In Portland werd geld ingezameld om de transporten mogelijk te maken.
Na grote druk uit de gemeenschap heeft de BIA geld dat bestemd is voor het bestrijden van de crisis gebruikt om het waterleiding systeem te repareren.. Nog lang niet iedereen is op het waterleiding net aangesloten helaas.
portland
golf_zwart

Studenten van het Salish Kootenai College in Montana hebben een duidelijke mening over de landelijke politiek

Indianen worden veel te vaak vergeten in de politiek. Stemmen kan wel degelijk het leven van indianen verbeteren. Dat is de mening van een aantal studenten die gevraagd werd naar hun mening over de komende verkiezingen. Het is ook een hartenkreet om meer aandacht en mogelijkheden. Ze realiseren zich maar al te goed als jongere generatie dat zij het verschil kunnen gaan maken.
salish
golf_geel
covid_1
covid_2
covid_3
golf_rood_2
1023x672px-300px

Herfstactie 15% korting

VOOR NANAI LIEFHEBBERS HEBBEN WE DE HELE MAAND OKTOBER EEN ACTIEKORTING VAN 15% IN ONZE WEBSHOP MET DE CODE : NANAI15 (WWW.BEARCLAWNATIVEARTS.NL)
advbc
BearClaw Native arts & crafts
is al sinds 2002 gespecialiseerd in de verkoop van originele Six Nations en Native Canadian producten die wij zelf importeren, elk item is handgemaakt en uniek.

Met de verkoop van deze producten promoten en stimuleren wij de Natives (indianen) om hun traditionele kunst- en handwerk voort te blijven zetten. Wij kopen direct van de Native artist zelf en kiezen elk item zelf uit.

Ongeveer 1 x per jaar gaan wij naar Ontario in Canada om familie te bezoeken en daarnaast rijden we naar verschillende reservaten en Powwow's om onze inkopen te doen.

Heb je iets speciaals in gedachten, neem dan gerust contact met ons op.
Kijk voor meer actuele info ook eens op onze Facebookpagina BearClaw Native arts & crafts
adv_nanai
Logo_def_klein_200
Uitschrijven | Abonnement beheren
Simone de Beauvoirstraat 41
3207 MA Spijkenisse
facebook